Kinek a normája?

Ma Franciaországban a nők nyilvános helyeken, pl. iskolában hordhatnak a fejüket eltakaró kendőt. Marine Le Pen ennek megtiltását követeli. Egyrészt azért, mert ütközik az állam és egyház szétválasztásának elvével, másrészt mert a muszlim nők alávetettségének szimbóluma. Ön francia választó. Mire szavazna?

A szavazás eredménye a Facebookon a Play Integrity csoportban:

A szavazás és hozzászólások összegzése:

Marine Le Pen szempontjából nem előnyös a szavazás eredménye. Bár 16 szavazó a javaslata mellett szavazna, elfogadva az érvelését a francia normákról – és tegyük hozzá a nők egyenjogúságáról, mert ez is része a kommunikációjának. Összesen 22 szavazó a javaslat ellen szavazna, alapvetően liberális érvekkel, az egyéni szabadság, a szabad vallásgyakorlás elvére hivatkozva.

Ebből a szempontból megfontolásra érdemes az a 9 támogatást kapott opció, hogy a vallási kisebbségek joga a saját normáik szerint élni. A kérdés, hogy ennek hol van a határa? Az belefér, hogy a családfő megtiltja a lányának, hogy líceumba menjen? Vagy, megtiltja, hogy nem muszlimmal lépjen intim kapcsolatba, ad abszurdum a becsületgyilkosságot is kilátásba helyezve? Ilyen megfontolásokat szem előtt tartva kíváncsi volnék, mit ért Káldos János a teljes liberalizáción?

Számomra nagyon rokonszenves volt Hulesch Bors és Bényi Rita vitája, amit sok más értékes hozzászólás mellett a Facebookon a Play Integrity csoportban lehet elolvasni.