Kétely

Van egy szegénysorsú kisfiú, akit szárnyai alá vesz egy érett férfi tanára. A fiú családi háttere nagyon nehéz. Bizalmas kapcsolat alakul ki közöttük, odáig, hogy a fiú gyakran marad a tanár lakásán. A fiú kivirul, kiválóan tanul, szemlátomást jót tesz neki a kapcsolat. Ugyanakkor mind a tanár kollégáiban, mind a fiú anyjában felmerül a gyanú, hogy a kapcsolat kimeríti a pedofília, a szexuális visszaélés ismérvét. Ön abban a helyzetben van, hogy döntenie kell, közbe avatkozzon-e.

Mit lép?

A Facebook Play Integrity csoportjában a következőképpen szavaztak:


A szavazás némiképp sokkolt, a kommentek valamennyire megnyugtattak. Kezdem a leginkább sokkolóval. Nagymajtényi Gábor alternatívája, hogy „Megkérdezném a gyereket.” 81 százalékot kapott. Nyilván nem úgy gondolja, hogy nekiszegezem a kérdést: „Figyelj fiam, szexuálisan molesztált téged a tanárod?” Tehát ilyen esetben a tanúvallomás megszerzésének eljárása a gyakorlat. Könyvtárnyi irodalma van annak, hogy az ilyen helyzetben a kérdező, különösen, ha van valami előfeltevése, márpedig jobbára van, felnőtteknél is olyan eredményt ér el, hogy az illető elkezd olyasmire is „emlékezni” és olyasmit is „bevallani”, ami meg sem történt, és még millió egyéb torzítás az eredmény. Ugyanez gyerekek esetében hatványozottan súlyos veszély. Annak idején egy szemesztert hallgattam erről Popper Pétertől. Tehát a „Megkérdezném a gyereket” csak úgy értelmezhető, hogy hatósági eljárás keretében kerül rá sor. Ha minden csodálatos, akkor egy Popper színvonalú profi gyerekpszichológust vesznek igénybe és jó esetben elkerülhető a súlyos trauma, de még így is kockázatos.

És éppen itt a dilemma lényege. Ha teljesen jóhiszemű a kapcsolat, akkor maga az eljárás traumatizáló. Ha indokolt a gyanú, akkor viszont cselekedni kell. Egy ilyen dilemma ebben a játékban nem arra való, hogy szakmai állásfoglalás legyen az eredmény, de érdemes alaposabban elgondolkodni, és a hozzászólások tükröztek is ilyesmit.

Egy biztos: nagyon szakszerű döntés szükséges, aminek egyik eleme az, hogy a tanárral tisztázni kell az ilyen helyzet veszélyét és megbeszélni vele, hogy miként változzon a kapcsolatuk.

A cím egyébként a filmre utalt, amit több hozzászóló is nyugtázott, miközben a dilemma több, a környezetemben is felbukkanó helyzetre próbált reflektálni. Mihalik Judit alternatíváját nem is értem az anyaságról, de azután a hosszabb kommentje megnyugtatott.