Anna Sorokin

A Facebookon a Play Integrity csoportban megjelent dielmma:

Anna Sorokin évekig tudta átverni a New yorki elitet magát egy német milliomos lányának kiadva, aki művészeti alapítványt épít. Üres zsebbel érkezett, milliókat csalt ki áldozatairól és a pénzből évekig fényűző életet élt.Végül egy újságírónő buktatta le, aki nem tudta elhallgatni főnökei előtt az Anna kérésére, az újság bankkártyájáról kifizetett összegeket.Anna a börtönből eladta történetét a Netflixnek. A történetből Inventing Anna címen sorozat készült. Mi legyen a jogdíjjal?

A Facebookon a játékban résztvevők a következő módon szavaztak:

A szavazást és kommenteket így összegeztük:

Micsoda csoda: e héten mindenkinek igaza lett így, vagy úgy. De talán senki se gondolta, hogy egy integritás történet lesz majd belőle.

A New yorki bírósági 4-12 év börtönre ítélte Annát. A helyi jogszabályok szerint az elítéltek nem szerezhetnek hasznot történetük publikálásából, hanem kötelezettek a károsultak kártérítésére használni. Az ítélet Annát 24 ezer dollár bírság és 275 ezer dollár kártérítés fizetésére kötelezte. Ezek kifizetése után azonban maradt még 22 ezer dollárja a 320 ezer dolláros Netflix jogdíjból.

Itt azonban nincs vége a történetnek. A börtönből is millió ötlete van pénzt keresni. Hírneve pedig pénzzé tehető. A szokásos social media aktivitásokon túl, talán két legérdekesebb ötlete képei és aláírt fehérneműi értékesítése. A börtönben kezdet alkotni, majd képeit Manhattanban, ez év márciusában „Free Anna Delvey” (ez volt az Amerikában használt neve) kiállításon kezdték értékesíteni. Műértők szerint abszurd érdeklődés támadt a darabonként 10 ezer dollár árú képekért. De talán még ennél is érdekesebb, hogy szintén a börtönből létrehozott egy NFT projektet a Netflix sorozat címével: „Reinventing Anna”, ami segítségével a rajongóinak ad el jogot ahhoz, hogy vele személyes kapcsolatba léphessenek, őt a börtönben meglátogassák, sőt „személyes tárgyaihoz” is hozzájuthassanak, amelyek között aláírt trikói és fehérneműi is szerepelnek.Nem kérdés, hogy ez a körülmények által kikényszerített pályamódosítás, de integritása feltételezhetően töretlen.