Botrány vagy nagyság

A Facebookon a Play Integrity csoportban megjelent dielmma:

Olena Zelenska, az ukrán elnök felesége szerepel az e heti online Vouge címlapján és róla szól a “cover story” A bátorság portréja címmel. A lapban további képek róla és Zelenski elnökről, most on-line, később majd a nyomtatott számban is. A képek, a protré és az interjú Kijevben készült. A Portré az elnöki pár útját is bemutatja, az interjú részekben Zelenska az ukránok szenvedéseiről, bátorságáról és kitartásáról beszél.A megjelenés komoly vitát gerjesztett. Neves nyilatkozók sora dicsérte, mások mélyen elítélték. Ön melyik táborhoz tartozik?

A Facebookon a játékban résztvevők a következő módon szavaztak:

A szavazást és kommenteket így összegeztük:

A mi szavazóink 88%-a és a véleményüket kifejtők is helyesnek tartották Zelenska megjelenését a Vouge-ban. Az érvelés tiszta. A háború nemcsak a fronton zajlik, hanem közvélemény formálásban is. A Vouge megjelenés széles elit réteget ér el, és jó eséllyel növeli és erősíti az Ukrajnát támogatók táborát.

A megjelenést azért tettük fel dilemmának, mert a nemzetközi sajtóban és közösségi médiában nagy volt a Zelenskát elitélő tábor is. Mivel itt nem jelent meg ilyen vélemény kifejtve, leírok én néhány ellenvéleményt is. A finomabbak, csak azt kérdőjelezték meg, hogy segíti-e Ukrajnát ez a megjelenés. Ízléses-e, hogy a a Frist Lady egy divatlap címlapján „pózol” miközben hazája népe a háborúban szenved. A hangosabbak azt vetették fel, hogy Zelenskiék hülyét csinálnak a támogatóikból, amikor a Vouge-gal fotóztatják magukat, miközben miliárdos támogatásokat kapnak. Bár senki nem ismert tényt, ami azt bizonyítaná, hogy fizetett hirdetés a megjelenés, még azzal is meggyanúsították őket, hogy a támogatásokból fizették.

Más kritikusok a First Lady szerepének méltóságával tartották összeegyeztethetetlennek a Vouge címlapján való megjelenést, alapvetően azon hagyományörző felfogás alapján, amit Kallo Miklos szellemesen írt le véleményében. Végül volt olyan politikus is, aki azon bukott ki, hogy egy First Lady széttett lábbal néz a kamerába.

Pedig a fotókon Zelenska nem “pózol”. Semmi túljátszott, “femme fatal” gesztus, nincs erős make up, fotoshop, se milliókat erő ruhák. A címlapon az ukrán parlament lépcsőjén ül Kievben (!) Homokzsákokkal megtámasztott oszlopok előtt. Laza, fekete nadrágban, lapos cipőben, egyszerű blúzban, a térdére könyökölve, és pont azzal az erőt sugárzó, eltökélt tekintettel néz egyenesen a kamerába, amit férfiak esetében a magabiztos, nyugodt erő vizuális jelképeként szoktak használni. A képeken ukrán designerek egyszerűségében elegáns ruháit viseli. A fotókat Ann Lebowitz, a világhírű fotóművész készítette, aki az elnök és a First Lady képein a küzdelem méltóságát jelenítette meg. A szöveg a harcról, szenvedésről és küzdelemről szól miközben személyes arcélt ad a First Ladynek. A férje mellett társként állõ erős asszonyét. A megjelenés így amellett, hogy a háború szörnyűségére hívja fel a figyelmet, azt a korszerű nyugati és egyben Európai női identitást sugározza, ami Zelenski narratíváját támogatja, miszerint Ukrajna Európához tartozik.

Zelenska a támadások után a BBC újságírójának azt nyilatkozta: „Milliók olvassák a Vouge-ot. Közvetlenül tudtam hozzájuk szólni. Abban hiszek, hogy fontosabb tenni valamit, amiért kritizálnak, mint semmit se tenni.”

Ugyanakkor érdemes idetenni egy Instragramm bejegyzést is, ami a vitaott címképet a konzervatív kritikusoktól eltérően elemzi: