Memento. Az emlékeztetés jelentősége

Ahhoz, hogy nap nap után megtarthassuk integritásunkat, fontos, hogy az alapértékeink a lelki szemeink előtt lebegjenek.

Ha egy szervezet kidolgozta a maga alapértékeit, akkor fontos, hogy azokra rendszeresen emlékeztesse a tagjait, ez a módja, hogy a szervezet és tagjainak integritása stabil legyen. Dan Ariely egyik híres kísérletében olyan helyzetbe hozta a résztvevőket, hogy kockázat nélkül csalhattak. Látszólag ettől a helyzettől függetlenül a kísérleti csoportot előzőleg arra kérte, hogy idézzék fel a Tíz Parancsolatot. Noha a résztvevők jó, ha három parancsolatot tudtak felidézni, önmagában az, hogy emlékezetükben megjelentek a Tíz Parancsolat értékei, elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy ellenálljanak a kísértésnek, megőrizzék az integritásukat és ne csaljanak.

Erről eszembe jut egy klasszikus zsidó vicc. Grűn felkeresi a rabbit és felháborodottan panaszolja, hogy ellopták a zsinagóga előtt letámasztott biciklijét. A rabbi segítéségét kéri, hogy kiderítse, kinél lehet a biciklije. A rabbi kis gondolkodás után azt tanácsolja neki, hogy legközelebb, amikor a zsinagógában ő a Tíz Parancsolatot olvassa, amikor odaér, hogy Ne lopj!, forduljon gyorsan hátra és nézzen végig a híveken. Aki elfordítja a fejét és nem néz a szemébe, annál lesz a bicikli. Grűn megköszöni a tanácsot.

Amikor legközelebb találkozik a rabbival, az kérdezi tőle, hogy bevált-e a tanácsa. Mire Grűn: száz százalékig. Amikor azt mondtad, hogy Ne kívánd felebarátod feleségét, rögtön tudtam, hogy hol hagytam a biciklimet.