A polgár integritása

Az integritás értékalapú működés. Szöges ellentéte a kizárólag rövidtávú csoportérdekre épülő működésnek. A polgár integritásának része, hogy érti és mérlegeli a közösség értékeit és hosszabb távú céljait is.

Magyarország 2013 óta fogad el nemzetközi támogatást a közszolgálat integritásának fejlesztésére. E látszólag pozitív jelenséget mindig kétségessé tette, hogy a közszolgálat integritását a magyar kormányok a közigazgatás integritására szűkítették. A támogatott vizsgálatból, oktatásból és fejlesztésből a politika kimaradt, mintha nem lenne része a köz szolgálatának.

A GRECO (Az Európa Tanács antikorrupciós monitoring testülete) 2015-ben fejezte be utolsó értékelését Magyarországról, aminek témája a parlamenti képviselőkre, bírákra és az ügyészekre vonatkozó szabályok megfeleltetése az Európa Tanács Korrupcióról szóló Büntetőjogi, illetve Polgári Jogi Egyezményeinek. 

A dolgok rendje szerint nemrég készült egy un. Compliance Jelentés, ami azt vizsgálta, hogy mennyi teljesült az ajánlásokból. Az országok mérlegelhetik, hogy nyilvánosságra hozzák a jelentés tartalmát. Bár a szokás eddig az volt, hogy igen, idén a magyar kormány úgy döntött, hogy nem enged betekintést. Csapda helyzet. A jelentés feltételezhetően kemény kritikát fogalmaz meg, ami megkérdőjelezi a korrupció elleni harc hitelességét. A nyilvánosság hozzáférésének megtagadása nem kevésbé.

Akik mégis védeni próbálják a döntést, arra hivatkoznak, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala rontaná a Kormány tárgyalási pozícióit a jogállamiságról szóló vitákban, illetve az uniós források visszatartása kapcsán. 

Európai szemszögből biztos elfogadhatatlan ez a rövid távú érdek argumentum. A hibák eltakarása a védhetetlen rendszer fenntartását szolgálja. Integráns magyarként ugyan annyira elfogadhatatlan. Egyrészről, mert ellentmond a demokratikus elveknek és szabályoknak, a polgár jogának, hogy információhoz jusson a politikusokra időszakosan átruházott hatalom használatáról, másrészről mert a korrupció a közösség és mindannyiunk érdekét sérti hosszútávon.