Az integritás a becsületes emberek védelme

Mai hír, hogy az a titkosszolgálati munkatárs, aki közérdekű bejelentést tett arról, hogy Trump elnök az ukrán elnököt az amerikai támogatások visszatartásával próbálta arra kényszeríteni, hogy politikai ellenfele, Joe Biden ellen eljárást indítson, kész a kongresszus előtt vallomást tenni, amennyiben megfelelő személyes védelmet kap. Talán ismerős Serpico, a new yorki rendőr esete, akit miután nem hagyta szó nélkül a rendőrségen belüli korrupciót, Svájcba kellett menekíteni és ott kellett új személyiséggel új életet kezdenie. (Ha nem ismerős, érdemes a Serpico című filmet megnézni!)

A közérdekű bejelentő – whistle blower – elképesztő személyes árat fizet azért, hogy egy a közösség (itt az amerikai nép, vagy a világ?) számára fontos információt megoszt, azért, hogy a megengedhetetlen viselkedés megfékezhető legyen. Elvben a fizikai túlélésének nem kell veszélybe kerülnie, mert kiléte, ha azt választja, elvben titok. De személyes élete összeomlik és az is kérdés, hogy hogyan védhető meg a bosszú ellen.

Wistle blowerek nemcsak a nagypolitikában vannak és nem csak világraszóló kérdésekben hoznak áldozatot. Amennyiben egy céget, szervezetet, vagy közösséget nem védenek működő szabályai és közös értékei a vezetők korrupciója ellen, hatalmas kockázatot vállal, aki ezt felveti. Kiközösítés, kirekesztés (kirúgás) és nemtelen támadások áldozata lehet, és még abban se lehet biztos, hogy áldozata legalább a közösség számára javulást hoz.

Teljesen igazságtalan, hogy egy-egy embernek életét kelljen feláldozni a többiért. Ez ellen azonban csak a rendszer integritása véd. Az hogy működnek a szabályok, átlátható a működés és közös értékek erősítik a szabálykövetést.