A Malden Mills tűz, ortodox etika és integritás

A tűzvészben elpusztult textilüzem kárát teljes mértékben kompenzálta a biztosító, az üzleti logika szerint be kellett volna zárni.

1995 december 11-én a Malden Mills textilüzem központi épületei Lawrence-ben, Massachusetts-ben porig égtek. Az állam 20. századi legnagyobb tűzvészeként írták le. A Malden akkoriban egyebek mellett a Polartec nevű szintetikus gyapjút állította elő és kb. 3000 alkalmazottja volt. A Bostontól északra lévő város legnagyobb foglalkoztatója volt.

Malden Mills tulajdonosa Aaron Feuerstein volt, aki történetesen éppen a tűz napján ünnepelte 70. születésnapját. Teljes körű kártalanítást kapott a biztosítótól. A hagyományos üzleti logika azt diktálta, hogy zárja be az üzemet. Ő azonban, ahogy vezető kollégái felidézik, azt mondta: „Nem teszek utcára 3000 embert két héttel karácsony előtt.”

Az ortodox zsidó Feuerstein, akinek nagyapja alapította a gyárat 1906-ban, nem csak úgy döntött, hogy újjáépíti az üzemet, hanem elhatározta, hogy a következő három hónap alatt továbbra is fizeti azt az 1400 dolgozót, akik az újjáépítés munkálatai alatt munka nélkül maradtak, és 180 napig fedezi az egészségbiztosításukat. Amikor a döntése felől kérdezték azt válaszolta, hogy a Talmud etikája szerint jár el.

Miután a gyár 1996-ban újra indult, az első évben a termelékenység 40%-kal nőtt a dolgozók körében, akik 400 kivételével, már újra teljes munkaidőben dolgoztak. A vállalat 2007-ben végleg csődbe ment, és némely elemzők ezt Feuersteinnek erre az nagyvonalú döntésére vezették vissza. Ám David Gill, a Seattle Pacific University’s Center for Integrity in Business-nél publikált elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a csőd egyéb gazdasági tényezők következménye volt. Akárkinek is van ebben igaza, Feuerstein megmutatta, milyen az, amikor egy tulajdonos és CEO szeme előtt az integritás értékrendje lebeg, jöjjön akár a Talmudból is.