Integritás leckék BJJ-sektől koronavírus idején

Amikor rátaláltam a BJJ-re (Brazil Jiu Jitsu), nem csak a kemény fizikai kihívás ragadott meg benne, hanem az a szellem és éthosz is, amit a BJJ közösségben találtam. A BJJ egy küzdősport. Test-test elleni földharc, aminek célja, hogy az ellenfél feladja a küzdelmet. Szépsége, hogy a fizikai erőn túl, a technika és taktika is nagyon fontos szerepet játszik benne, és a szabályokat úgy alakították ki, hogy a versenyzőknek is csak a tudásszintjükhöz mért kockázatot kelljen vállalnia. Edzéseken, amellett, hogy az ember technikákat tanul, „sparring-ol”. Vagyis olyan küzdelmeket folytat társaival, amelyek során támadja és a legnagyobb kihívás elé állítja őket, de vigyázva arra, hogy a másik sérülésének kockázatát amennyire lehet, csökkentse. Az edzés nemcsak a két ember, hanem a harci ösztön és felelősség küzdelme. Kemény sport és nagyszerű emberi élmény. A BJJ, bár egyre jobban terjed, mégsem egy lukratív sport még. A legtöbb dojo sovány forrásokból gazdálkodik és a legnagyobb versenyzők se válnak milliárdosokká.

Nem kérdés, hogy korona-vírus idején lehetetlen BJJ-zni, mert ez egy olyan sport, ahol az emberek teljes testfelületen, közvetlenül és hevesen érintkeznek. Amikor hosszú ideiig szünetel az edzés, dojo és edző jó eséllyel tönkre megy. A BJJ szerelmesek és BJJ-függő tagok pedig megőrülnek. 

Amerikában még szó nem volt karanténról, amikor a legnagyobb mesterek – akik persze mindaddig egymással versengő tanítványokat küldtek a tatamira és egymással versengő termékeket próbáltak eladni – internetes felületeiken három dolgot írtak:

  1. a mestereknek a dojo-k azonnali bezárását tanácsolták;
  2. a sportolóknak szolidaritásra késztető üzeneteket küldtek, hogy megértsék, hogy ahhoz, hogy a krízis után is legyen BJJ, addig is támogassák a dojo-kat, amíg nem folynak az edzések;
  3. saját, egyébként méreg drága on-line termékeik egy részét ingyen hozzáférhetővé tették a BJJ szerelmeseknek és függőknek a krízis idejére.

Tiszta értékrendet tükröz ez a három pont: 1. az emberek biztonsága az első, 2. a közösség ereje segíthet átvészelni a krízist, és 3. krízis idején, aki teheti, megosztja azt, amilye van, hogy a többieknek segítsen átvészelni a nehéz időt.

Egy hete, amikor ez történt jó érzés volt ezt az integritást látni. Bár még Ausztriában is csak baráti pletykák keringtek a társadalmi élet korlátozásáról, én már tervezgettem, hogy a lemondott munkák és kényszerű szobafogság mennyi időt ad majd halogatott dolgok pótlására és olyan apró örömökre, amik a hétköznapokból általában kiszorultak. Majd, amikor hirtelen bevezették a kijárási korlátozásokat, egymás után kaptam meghívót BBJ-s ismerőseimtől olyan nem BJJ tréningekre is, ahol egy on-line felületen ingyen dolgozhatok most azokkal a mesterekkel, akik „békeidőben” tisztességes díjakat kérnek. E héten pedig már ömlenek a lehetőségek: a Guggenheim Múzeum ingyenes on-line könyveitől, on-line kurzusokig. Mindenféle nagyvonalú ajánlat.

Nem kérdés, hogy szolidaritáson túl, ebben a pillanatban ilyen felajánlás, a legnagyszerűbb marketing stratégia. Vagyis megint arra jutunk, hogy az integritás nemcsak felemelő, hanem kifizetődik is.