Szénsavas üdítő

Kutatások kimutatták, hogy ha az emberek nagy, 2 literes kiszerelésben vesznek üdítőt, például Coca Colát, akkor sokkal többet fogyasztanak belőle, mint ha kisebb a kiszerelés. Ön a város polgármestere és meg van győződve róla, hogy a szénsavas üdítők jelentősen hozzájárulnak az elhízáshoz és egyéb káros hatásuk is van az egészségre. Másfelől tisztában van vele, hogy az embereknek elemi joguk eldönteni, hogy milyen kiszerelésben akarnak szénsavas üdítőt vásárolni. Mi tévő legyen.

  1. Betiltja a 2 literes kiszerelés kiskereskedelemi forgalmát
  2. Magasabb árat szab meg a nagy kiszerelésű szénsavas üdítőre, mint ha kis kiszerelésben árusítanák
  3. Plakátokon és szórólapokon figyelmezteti az üzletekben vásárlókat a nagy kiszerelés veszélyeire
  4. Rábízza a döntést a vásárlókra és nem avatkozik bele

Rebonato definíciója:

„A libertárius paternalizmus olyan beavatkozások készlete, amelyek célja, hogy legyőzze egy egyén kikerülhetetlen kognitív torzításait és döntési hibáit az által, hogy oly módon aknázza ki őket, hogy befolyásolja döntéseiket (könnyen visszafordítható módon) olyan választások irányába, amelyeket maguk is tennének, ha korlátlan idő és információ állna rendelkezésükre, valamint racionális döntéshozó döntéshozó (azaz, a homo economicus) analitikus képességei.”

Kutatások kimutatták, hogy ha az emberek nagy, 2 literes kiszerelésben vesznek üdítőt, például Coca Colát, akkor sokkal többet fogyasztanak belőle, mint ha kisebb a kiszerelés. Ön a város polgármestere és meg van győződve róla, hogy a szénsavas üdítők jelentősen hozzájárulnak az elhízáshoz és egyéb káros hatásuk is van az egészségre. Másfelől tisztában van vele, hogy az embereknek elemi joguk eldönteni, hogy milyen kiszerelésben akarnak szénsavas üdítőt vásárolni. Mi tévő legyen?

Ha tetszik a dilemma, szavazzon a PLAY INTEGRITY csoportban!
https://www.facebook.com/groups/513908895963890/?epa=SEARCH_BOX