Covid teszt dilemma

Ausztriában tavasz óta ingyenes covid-tesztpontok vannak mindenfelé és 3 gyorstesztet is ingyen kap mindenki minden héten, amivel otthon tesztelhet. Emellett Bécsben tavasz óta heti 3 ingyenes PCR tesztre is van mindenkinek lehetősége, amit a közeli boltokban tud leadni és 24 órán belül megkapja az eredményt.

Az ingyenes tesztelés fontosságában addig mindenki egyetértett, amíg nem volt elég oltás. Most, azonban már mindenki számára elérhető az ingyen oltás akár előre jelentkezés nélkül is. Oltó buszok cirkálnak, oltópontok létesültek bevásárló központokban, és vannak városok, amelyek az oltást a fiatalok találkozó helyeire viszik (strandokra, diszkóba, klubokba), hogy minél könnyebbé tegyék az oltást, annak, aki hajlandó. Mégis sokan vannak, akik nem fogadják el az oltást.

Ebben a helyzetben politikai vita indult. Az egyik álláspont szerint be kellene szüntetni az ingyenes tesztet azok számára, akik olthatóak lennének. Aki nem akar oltást viselje legalább a tesztelés költségét, ami az oltatlanok számára jelenleg sok helyre a belépés feltétele. A másik tábor az ingyen teszt fenntartása mellett érvel, mert azzal a jelenleg az esetek 50%-át kitevő tünet mentes esetek is karanténba kerülnek.

Ön melyiknek adna igazat?

A Facebookon a Play Integrity csoportban 14-en arra szavaztak, hogy fenn kell tartani az ingyen tesztelést mindenki számára, hogy mind több esetet ki lehessen szűrni. 12-en padig arra, hogy ha valaki nem fogadja el az ingyen oltást, viselje a tesztelés költségét.

Így közel azonos volt e héten a szavazók két tábora. Kettővel többen tartanák fenn az ingyen tesztet, és az álláspontokat kifejtők is emellett érveltek. Balogh Gábor racionális gondolatmenete hibátlan: nem kérdés, hogy a tesztelésből nyert információ értéke meghaladja a tesztelés költségét, így azt közpénzből fedezni védhető. Különösen addig volt ez így, ameddig nem volt elegendő oltás, hiszen akkor ez volt ez egyik eszköz a fertőzések csökkentésére. Most azonban a tesztnél hatásosabb az oltás. Sőt a nagy arányú oltás az egyetlen remény a covid leküzdésére.

Érdekes módon a másik táborból senki nem fejtette ki a véleményét. Feltételezhető, hogy közülük többen nem büntetésnek tekintették a költségtérítést – mint ahogy Molnár István feltételezte – hanem az oltást visszautasító döntés következményeként. Mások, vélhetően abban is reménykedhettek, hogy ha drága dolog visszautasítani az oltást, többen szánják rá magukat. Így nő az esély, hogy egyre kevesebb bajt okoz a covid mindannyiunknak.

Az Európában egyik letöbbet ingyenesen tesztelő Ausztriában még nincs végleges döntés. Németország már döntött, hogy októberben megszüntetik az ingyen tesztet azok számára, akik olthatóak lennének. Egyik ország se teszi általánosan kötelezővé a covid oltást, de a tesztelés költségét ráterheli az elutasítókra. Márpedig az oltatlanok teszt nélkül ebben a két országban egyre kevesebb helyre léphetnek be. Ugyanakkor a kórházi ápolást továbbra is a közösség viseli annak ellenére, hogy a kórházak terhelését már túlnyomó többségben a nem oltottak okozzák. Ez abszolút egybecseng azzal, hogy dohányosok, alkoholisták….. önrombolók kezelésekor se kérdezi senki, hogy tehetett volna-e az illető bármit azért, hogy az állapotát elkerülje.