Elektromos cigaretta

Eredetileg az elektromos cigaretta-helyettesítő eszközöket, a cigarettánál kevésbé ártalmas, és a leszokást segítő alternatív eszközként vezették be. Mára látható, hogy ezek az eszközök legnépszerűbbé a fiatalok körében váltak. Egy amerikai felmérés szerint a gimnazisták 20% és a felnőttek 5%-a használ a wape-et. A használók 80%-a 12 és 17 év közötti gyermek, akik főleg az ízesített füstöket szeretik, de ezzel a nikotinhoz is hozzászoknak.  Egyre több szervezet követeli az elektromos cigaretták betiltását, mert – szerintük – a fiatalok körében okozott kár messze meghaladja a felnőtteknek nyújtott előnyt.

Ön mit tenne?

A Facebook Play Integrity csoportjában így szavaztak:

Mindössze 5-en szavaztak csak arra, hogy a piacra bíznák, mindenki más, vagy tiltaná az elektromos cigaretták fiatalok számára történő értékesítését, vagy a fogyasztóvédelmet általánosságban erősítené.

A hozzászólásokból azonban kiderült, hogy az az alternatíva, amire a messze a legtöbben szavaztak – hogy korhatárossá kell tenni az e-cigaretta vásárlását – már megtörtént.  Csak éppen nem tartják be se az árusitok, se a használók. Így alakulhattak a szörnyű számok.

Egy alternatíva „maradt talpon”: Tikk László szigorúan büntetné „a tudatosan megtervezett addikciót, illetve a nem szándékos addikció elhallgatását, fenntartását.” Erről szól az opoid botrány és úgy tűnik efelé indult az e-cigarettával kapcsolatos szabályozás újragondolása, amikor Amerikában az FDA megrendelte azt a tanulmányt, amiből a dilemmában idézett számok származnak.