Mi legyen a pókokkal?

Ön az életet, a természetet és a biológiai sokféleséget tisztelő ember. A lakásába pókok költöztek, amitől egyes családtagjai viszolyognak. Egy webshop-ban talált egy spray-t, ami gyorsan megöli a pókokat, és azt is biztosítja, hogy hetekig nem telepednek meg újra azon a helyen.

Mit tesz Ön?

A kérdésre adott szavazatok a Play Integrity játékban a Facebook-on:


És az összefoglaló:

Dilemmánkat, mint oly sokszor az életből vettük. Egy webshop „pókocska fújócskát” akciózott. A termék azt ígérte, hogy megöli a pókokat és 40 napon át biztosítja, hogy vissza se költözzenek. Az ajánlatra a Facebookon néhány olvasó felháborodva reagált.

A mi játékunkban a lepókbarátabb-nak azok a válaszok tűnnek – összesen 17 % – amelyek el elviselnék és hagynák a lakásban a pókokat, ha már beköltöztek.

A legnagyobb csoport, a szavazók (57%) és válaszolok több mint fele, megfogja/ná a pókokat és kivinné a kertbe. Ezzel a megoldással szemben Korbuly Ádám azt a tapasztalatát osztotta meg, miszerint alapos takarítás mellett is újra beköltöznek a pókok. Így e megoldás mellett lelkiismertünk nyugodt, de a dolog nincs elintézve, mert jó eséllyel néhány nap múlva érkezik a következő pók-csapat.

De hát erre is volt megoldás: kiviszem, majd befújom a helyüket. (6%) Jobb érzés a helyét fújni, mint a pókot. Kicsit olyan, mint az elszabadult vasúti kocsi esete, amire talán még sokan emlékeznek.

Mindössze 17 % választotta a spray által kínált kényelmes megoldást, ami megöli a pókot és elriasztja a következőket. Káldi Lívia meg a porszívót használja, ami ki tudja, hogy kellemesebb halál-e a szegény pókoknak.

Érdekes, hogy egyedül Regőczi Miklós vetette fel, hogy a pók veszélyes is lehet, de ő is csak közvetve egy betiltott pókbarát ausztrál rajzfilm esetét idézve.

A kommentekben, alapvetően pók-védő párbeszéd a vége felé, fordult ellenkező irányba: miért kellene a pólókat a lakásban másként kezelni, mint a fülbemászót, hangyát, muslicát, legyet meg egeret?Érdekes lenne kipróbálni, hogy milyen válaszok érkeznének, ha ebben a formában tennék fel a kérdést egy másik csoportnak. De ezt itt már nem lehet. Pedig érdekes tanulság lehetne a keretezés hatalmáról, ami etikai kérdések esetén is számottevő.