Az állampolgár felelőssége kormánya tetteiért

Vita folyik arról, hogy korlátozzák-e orosz állampolgárok számára a vízumot az európai országokba, mert olyan államot képviselnek, amely agresszív és népirtó háborút folytat egy szuverén ország ellen. Az egyik álláspont szerint nem szabad az orosz embereket büntetni kormányuk bűneiért. A másik álláspont szerint minden állampolgár felelősséggel tartozik annak a kormánynak a tetteiért, amelynek a hatalmát támogatja vagy legalábbis eltűri.

Ön hogy látja?

A Facebookon a Play Integrity játékban a résztvevők így szavaztak

Nehéz dilemma, mert mindannyian érintettek vagyunk benne.

A döntést nehezíti, hogy vannak társadalmak, ahol a szélsőséges állami terror az emberek életét közvetlenül fenyegeti. Van olyan rezsim, ahol csak az egzisztenciális biztonságot, vagy csupán az érvényesülést érinti.

Oroszországot ebből a szempontból nehéz megítélni, mert már azért 15 év börtön járhat, ha valaki a háborút háborúnak nevezi, miközben vannak ellenállók. Egy még nem teljesen fizikai elnyomáson alapuló rendszerben az állampolgárok felelőssé tehetők a kormányuk tetteiért és ezt a véleményt a szavazók 39 százaléka tette magáévá. Látszólag pragmatikus megoldás a fentivel összhangban, a szigorú vízumellenőrzés (52%). Ez volt a leginkább népszerű megoldása a dilemmának, ami jól mutatja, hogy a dilemma mennyire valóságos és fontos.

A magam részéről azon a véleményen vagyok, hogy az állampolgárok jóval nagyobb felelősséggel tartoznak a kormányuk tetteiért, mint azt általában szeretik elismerni, miközben irtózatosan nagy nyomás hárul az egyénre a konformitás irányában. Minden valódi dilemmának jellemzője, hogy nincs jó megoldás, csak rossz és még rosszabb.