Petesejt transzplantáció

Egy gazdag pár hirdetést tett közzé az USA egyik nagy tekintélyű egyetemének diáklapjában. A pár $100.000-t ajánlott egy 30 évesnél fiatalabb, jó érdemjegyekkel rendelkező fehér sportolónőtől származó petesejtekért.

Jelenleg sok országban megengedett, hogy petesejteket vegyenek a mesterséges megtermékenyítési kezelésben résztvevő nőktől. Ezen petesejtek némelyikét megtermékenyítik és visszaültetik a nő testébe, míg a többi, nem megtermékenyített petesejtet a nő beleegyezésével át lehet adni más nőknek.

Mesterséges megtermékenyítési kezelésben nem résztvevő nőknek tilos a petesejt adományozása. Ennek következtében akut hiány alakul ki petesejtekből, ami ajtót nyit a spekulációnak és a petesejtekkel való üzletelésre.

Ebben a helyzetben elfogadhatónak tart-e olyan
szabályozást, ami lehetővé teszi pl. a hirdető pár számára petesejt vásárlását mesterséges megtermékenyítési kezelésben nem résztvevő nőktől?

A Facebook Play Integrity csoportjában a következőképpen szavaztak:




A szavazók szinte egyöntetűen elfogadhatónak találták, hogy a példához hasonlóan hirdetés útján kívánságra rendelt petesejtet lehessen vásárolni, illetve eladni. Gosztonyi Ádám úgy tudja, hogy az adományozást nem kötik az IVF eljárásban való részvételhez. Az én forrásom szerint viszont ez gyakori, sőt talán tipikus (a forrásom 2014-es). Patócs László érvelése szerint más kategória, mint a szerv adományozás, mert a petesejt újra termelődik. Itt világosan az utilitárius és a kanti erkölcsi felfogás ütközéséről van szó. Az utóbbi azért tartja etikailag elfogadhatatlannak az eljárást, mert az emberi lényt dologiasítja, árucikké degradálja. A konkrét példát azért hoztam fel, mert nagyon világosan úgy rendel a házaspár, ahogy egy árucikket rendelünk.

A szavazók szinte egyöntetűen elfogadhatónak találták, hogy a példához hasonlóan hirdetés útján kívánságra rendelt petesejtet lehessen vásárolni, illetve eladni. Gosztonyi Ádám úgy tudja, hogy az adományozást nem kötik az IVF eljárásban való részvételhez. Az én forrásom szerint viszont ez gyakori, sőt talán tipikus (a forrásom 2014-es). Patócs László érvelése szerint más kategória, mint a szerv adományozás, mert a petesejt újra termelődik.

Itt világosan az utilitárius és a kanti erkölcsi felfogás ütközéséről van szó. Az utóbbi azért tartja etikailag elfogadhatatlannak az eljárást, mert az emberi lényt dologiasítja, árucikké degradálja. A konkrét példát azért hoztam fel, mert nagyon világosan úgy rendel a házaspár, ahogy egy árucikket rendelünk.