A köztisztviselők integritása

Egy köztisztviselő nem tudja megvédeni a közigazgatást, igazságszolgáltatást, a demokratikus működést a politikai beavatkozásoktól. De amikor a köztisztviselők bízni tudnak abban, hogy a rendszer működik, és más köztisztviselők is a közszolgálati éthoszt és elveket képviselik, a közérdeket védő rendszer erős tud maradni.

Amikor Donald Trump az Egyesült Államok elnöke lett, már vizsgálata az FBI, hogy volt-e  Oroszországnak olyan tevékenysége, amely hatást gyakorolt az elnökválasztás eredményére. Trump számára ez a vizsgálat fontos kérdés volt egyrészről, mert úgy érzete, hogy kétséget vethet fel a győzelmével kapcsoltabban, másrészről, mert nagyon félt, hogy személye is a vizsgálat tárgya lehet.

2017. január 27-én, hét nappal elnöki esküje után, Donald Trump vacsorára hívta az FBI igazgatóját, James B. Comey-t. Ketten ültek az asztalnál, amikor – Comey beszámolója szerint – az elnök megkérdezte tőle, hogy számíthat-e a lojalitására. Comey azt válaszolta, hogy a becsületére számíthat. Amikor az elnök később visszatért a témára, és újra megkérdezte, hogy lojális lesz-e, Comey elmondta, hogy az ország érdekét független igazságszolgáltatás és FBI szolgálja. Azért kapja az FBI igazgatója kinevezését 10 évre, hogy függetlenséggel és tisztességgel szolgálhassa az ország érdekét.

A vállalkozóból elnökké vált Trump, aki beosztottaitól mindig személyes lojalitást várt, ezt nem bocsájtotta meg. Többször keményen támadta, majd 2017. május 9-én – vállalva a döntés politikai árát – felmentette Comey-t, elemzők szerint azt remélve, hogy az orosz beavatkozásra és munkatársai orosz kapcsolataira vonatkozó vizsgálatot ezzel fékezi. Comeynak fel kellett állnia.

Két héten belül azonban Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes – akit korábban Trump nevezett ki – különleges ügyészi megbízást adott Robert Muellernek, az  FBI korábbi igazgatójának, a Trump kampány és Oroszország viszonyának kivizsgálására. Rosenstein több mint egy éve – Trump támadásai ellenére – biztosítja a különleges ügyész vizsgálatát, ami Trump környezetét is érinti. Az elmúlt alig több mint egy évben, több mint 100 vádpontban történt vádemelés 32 ember ellen, köztük magas rangú fehér házi és kampány tanácsadók, orosz ügynökök és szervezetek.