Egy politikus integritása

Egy politikus integritása

Mc Cain két szenatusi szavazata 2017 júliusában nagyszerű történet arról, hogy mit jelent a demokratikus eljárás mellett elkötelezett politikai integritása.

2008-ban az amerikai elnökválasztás végjátéka John McCain republikánus és Barack Obama demokrata jelölt között folyt. Két államférfi között, akik politikai hitvallása nagyon különböző, de a demokratikus értékekre alapozott integritása sziklaszilárd. 2008-ban Barack Obama nyerte a választást.

Az Obama korszak egyik legfontosabb eredménye az Obamacare-ként ismert egészségügyi reform volt, amely az ellátási rendszert a demokraták értékeinek irányába, alapvetően átrendezte.

2016-ban Donald Tump lett az USA elnöke. Már kampányában is fontos téma volt, majd megválasztása után Trump és a republikánus párt egyik fő célkitűzésévé vált az Obamacare eltörlése, és egy új republikánus egészségügyi törvény. Ennek ellenére 2017 nyarára – az elemzők nagy része szerint – nem sikerült az Obamacare-nél jobb javaslatot kidolgoznia a szakértőknek és republikánus politikusoknak. A demokraták hevesen támadták a republikánus javaslatokat, de érdemi közreműködésre nem kaptak lehetőséget. Az elnök mégis meghatározó politikai kérdésnek tekintette a javaslat „átverését” a szenátuson. Mivel a republikánusoknak csak karcsú többsége volt a szenátusban, minden szavazat számított.  

Júliusban, amikor Trump sürgetésére a republikánusok Szenátus elé akarták vinni a kérdést, John McCain, a republikánus párt egyik meghatározó politikusa, a Mayo klinikán feküdt egy kisebbnek látszó műtét miatt. Mivel szavazatára szüksége volt a pártnak, Mitch McConnel republikánus frakcióvezető július 14-én elhalasztotta az ügyrendi szavazást a javaslatról, hogy megvárhassák McCain visszatérését.  Hamarosan kiderült azonban, hogy McCainnek agresszív agydaganata van. A fegyelmezett veterán, néhány nappal a megrázó diagnózis után mégis visszatért Washingtonba a republikánus párt számára kulcsfontosságú politikai csatára.

McCain egyetértett az Obamacare felülvizsgálatával, azonban az is nyilvánosan képviselt álláspontja volt, hogy az Obamacare gyengeségeit megalapozott és elemzett javaslat alapján indított nyilvános vitában kell kezelni. Rákdiagnózisa után visszatérve, Július 25-én azt is nyilatkozta, hogy olyan javaslat mellé tud csak állni, amely a problémákat kezeli és a demokraták javaslatait is mérlegeli.

Bár a demokratákkal való egyeztetés nem sikerült, mégis sokan megnyugodtak a republikánusok közül, amikor Mc Cain igennel szavazott az ügyrendi kérdésben a javaslat napirendre tűzéséről. McCain-nel megvolt a republikánus többség a Szenátusi tárgyaláshoz. A végső szavazás előtt azonban a republikánus többség nyilvános, érdemi megvitatásra nem adott lehetőséget, és a demokraták javaslatai nem kerültek mérlegelésre.

A végső szavazás során McCain tisztában volt azzal, hogy az ő szavazata szükséges a republikánusok legfontosabb politikai célkitűzésének eléréséhez. Július 28-én éjjel, pártja álláspontja ellenében a szavazáskor nemmel szavazott. Ezzel a republikánus indítvány megbukott.