A korrupciós gyakorlatok sajnos mémek

Magyarországon egyes korrupciós gyakorlatok elképesztően sikeres mémekként működnek, mert eljutottunk arra a pontra, amikor az emberek szégyen nélkül beszélnek a környezetükben tapasztalt, vagy saját korrupciós gyakorlataikról. A korrupciós gén/mém azért veszélyes, mert hordozója elősködő, amelynek gazdaszervezetre van szüksége, ahonnan erőforrásokat vonhat el.

A mém fogalmát Richard Dawkins a gének analógiájára alkotta. A mém a kulturális átörökítés hordozója. Információs „csomag”, ötlet, utánozható minta, gesztus, ami másolható. Hordozó személyeken keresztül marad fenn, szaporodik, és mutációk során átalakul. Az az egyed éli túl a környezet változását, akinek génjei a változáshoz illeszkedő irányban alakulnak.

Magyarországon egyes korrupciós gyakorlatok elképesztően sikeres mémekként működnek, mert eljutottunk arra a pontra, amikor az emberek szégyen nélkül beszélnek a környezetükben tapasztalt, vagy saját korrupciós gyakorlataikról. Nemcsak könnyen átvehetővé és tovább fejleszthetővé válnak a minták, de a beszélgetések még abban segítenek, hogy a korrupciót fontolgató a lelkiismeretét megnyugtassa. Hiszen más is ezt csinálja, és nem is szégyelli. Ha nem szállok be „loser” vagyok, hiszen ők akkor is csinálják.

A korrupciós gén/mém azért veszélyes, mert hordozója élősködő. Gazdaszervezetre van szüksége, ahonnan erőforrásokat vonhat el. Amikor az élősködők szaporodnak rombolják gazdagszervezetet legyengítik, akár meg is ölhetik.

Persze egy országot nem lehet megölni, de rombolni nagyon lehet. Az első lépésben elvonni forrásokat onnan, ahol nagy szükség lenne rá. Később az élősködő kiszolgálására alakítani a működést, és ezzel oly mértékben lerombolni, hogy lassan az országok között az életminőségért folyó versenyben a sor elejéről egyre hátrébb kerülünk. Ha rápillantunk a korrupt diktatúrákra a sor végén, nyilvánvaló, hogy korrupt rendszer az élősködők egyre kisebb körének tud mesés gazdagságot biztosítani, és az egyre szűkülő klientúra, egyre keményebb eszközökkel tudja hatalmát fenntartani.