Profi munkát az ördögnek is lehet végezni? A tanácsadó integritása

Tanácsadót arra fogadnak, hogy a megbízót segítse céljai elérésében. A tanácsadó és megbízó értékrendje nem okvetlenül egyezik. Kérdés, hogy mikor és milyen különbség vállalható. Két példa, ami talán megvilágítja a végpontokat. A köztes zónában komoly dilemmák vannak.

Néhány évvel ezelőtt tisztes oktatókkal és értelmiségiekkel ültem egy teremben. Egy nemzetközi forrásból támogatott mega-projekt kezdődött, amiben közszolgálati integritást kellett oktatnunk egy országban, ahol a korrupció erősödött és a vezető politikusok mély elkötelezettsége a korrupció megfékezésére nem volt nyilvánvaló. Sokan úgy érezték, hogy a program donor nyomásra indult a közigazgatás ellenállóképességének erősítésére, de a politikai vezetés álcaként kezelte. Velünk szemben – mint általában nemzetközi fejlesztési projektekben – becsületes helyi köztisztviselők ültek, akik tényleg a nemes célok mentén megfogalmazott projektet akarták megvalósítani. Az ő elkötelezettségük nem volt kérdéses. Ennek ellenére a programba meghívott kollegák komoly kétségeket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy integritásuk feladása nélkül dolgozhatnak-e a programban.

Akkor már 20 éves tanácsadásban es nemzetközi fejlesztésben eltöltött tapasztalatom alapján, úgy érveltem, hogy mindaddig vállalható a feladat, amíg az, amit mi fejlesztünk – a megfogalmazott céloknak megfelelően -és oktatunk ténylegesen a demokratikus integritás irányába befolyásolja a helyi közigazgatást. Amíg vállalni tudjuk, hogy igazat mondunk, és az, amit oktatunk a közcélok megvalósítása fele mozdítja el a rendszert és az épülő korrupciós hálózatok és extraktív rendszerek ellenében hat. Tisztességgel oktathatjuk azt, hogy hogyan kell a közszolgálati értékeket képviselni, annak ellenére, hogy – tőlünk függetlenül – a rendszerben sok olyan erő is működik, ami ellenkező irányba tolja a működést. Sőt, azt is gondoltam, hogy ezt meg is kell tennünk, nemcsak a tanácsadói és oktatói díjakért, azért is, mert mi akkor ezt tudtuk megtenni azért az országért.

A program elindult. Es meggyőződésem, hogy – mindaddig, amíg belülről, egyik szakmai vezetőjeként követni tudtam – olyan eredményeket alkotott, amik – ha nem is tudták megváltoztatni a trendeket – az integritás irányába hatottak a közegre.

A másik véglet a vállalhatatlan, amikor a profi tanácsadói munka a tanácsadó által elfogadhatatlan célok megvalósítását közvetlenül szolgálja. A napokban került a világsajtóba McKinsey tanácsadó-óriás egyik szaúd-arábiai projektje. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, akkor ez a másik véglet. Szaúd-Arábia az egyik legszigorúbb iszlám állam. Amikor 2017-ben Mohamed bin Salman átvette a hatalmat, drasztikus változást ígért a szélsőségesen zárt iszlám államban. Ténylegesen bátor reformokat hajtott végre, amiket örömmel nyugtázott a nyugati világ. Gyorsan kiderült azonban, hogy a vezetési módszer alig változott. Egyre több hír látott napvilágot arról, hogy Salman rendszere minden kritikát kegyetlenül megtorolt, majd október 2-án, az isztambuli követségen, egy Amerikában elő szaúdi újságírót, Jamal Khashoggit feltételezhetően kivégeztetett.

Ebben a kontextusban került nyilvánosságra az a hír is, hogy egy híres nemzetközi tanácsadó cég, készített Salman herceg számára egy olyan elemzést, amely három személy azonosítására volt alkalmas, akik véleményformálók lehettek a Twitteren egyes szaúdi gazdaságpolitikai intézkedésekkel kapcsolatos kritikus álláspontok kialakulásában, és ezzel a közvélemény formálásában. A jelentés után az egyiket, egy szaúdi-arábiában elő újságírót letartóztattak, a másik Kanadában elő szerző Szaud-Arábiában élő testvéreit bebörtönözték, és a harmadik azonosított, de anonim Twitter forrás megszűnt.

Bár a tanácsadó, nem okvetlenül a saját célját valósítja meg munkájában, de nyilván nagyon komoly kérdés, hogy kinek, mikor és miért dolgozik. Persze a mérlegelés a sarkos helyzetekben, a végpontokon könnyű, de e végpontok között sok összetett, nehéz dilemma helyzet van. Pont ezért lenne fontos a tanácsadóknak nemcsak technikai tudást szerezni, hanem hivatás etikai kérdések mérlegelésére is felkészülni.