Bájos elvtelenség?

Egy rövid történet a nápolyi lélekről, ami rávilágíthat arra, hogyan csúszik bele az ember a korrupcióba.

Nápoly a világ egyik legszebb fekvésű városa. Ugyanakkor, aki ismeri, annak Nápolyról a mafia, káosz, mindent átitató korrupció is eszébe jut. Nápoly egy olyan város, ahol még a piros lámpa is csak jelzés értékű. Végül is a piros csak egy szín. A helyiek azt mondják, hogy amikor a jó isten elfáradt a teremtésben, minden szépet, ami még a zsákjában volt Nápolyi öböl és Capri környékére dobott. Majd amikor rájött, hogy nem igazságos ez a különleges szépség másokkal szemben, idetette a nápolyiakat.

Luciano de Crescenzo egy csoda könyvet írt a nápolyi lélekről. A könyv elején hárman ülnek és arról beszélgetnek, hogy melyik oldalra kellene Olaszországnak állnia, ha kitörne a harmadik világháború. Tudni kell, hogy Nápolyból nagyon sokan vándoroltak ki Amerikába. Sok nápolyinak Amerika jelentette a felemelkedést és a haladást. A három beszélgetőpartner mégis gyorsan megegyezik, hogy ha kitörne a háború és oldalt kellene választani, azonnal ki kellene lépni a NÁTÓ-ból és természetesen Oroszország mellé állni. Hiszen, nézzük a rossz szcenáriót! Ha hadifogságba esnének, így sokkal jobban járnának. Ugyanis, ha Oroszországba kerülnének hadifogolynak, nem bírnák túlélni a hideget és a többi megpróbáltatást, de ha Amerikába, akkor sokkal jobb életük lenne. Ott talán még angolul is meg tudnának tanulni, valahogy ki is evickélhetnének a hadifogolyságból és lassanként valahogy beépülhetnének a jólétbe.

Ez így nagyon mókásan hangzik. Vagy mégsem? Nem ugyanez a gondolkodásmód érvényesül, amikor beszáll valaki a korrupcióba?

Dühös és felháborodott, hogy romlik az egészségügy, oktatás, hogy sokan elhagyják Magyarországot, hogy ellopják azt, amit adóba fizet, meg azt, amit az EU ad, hogy nem bízhat abban, hogy a politika és a közigazgatás megvédi az érdekeit. Elvben utálja és megveti a korrupciót, de amikor lehetősége van, előnyhöz jutni belőle, akkor beszáll. Ő is kiveszi a részét, és azzal nyugtatja magát, hogy változtatni nem tudna úgyse. Legalább ennyi jut neki. Amerikában biztos jobb hadifogolynak lenni, mint Oroszországban.