Isten szeme mindent lát

Az integritásfejlesztésben fontos eszköz az etikai emlékeztető. Azért hatásos eszköz, mert az emberek nagy része alapvetően becsületes, de amikor könnynen jól járhat, gyakran belecsúszik normaszegésbe. Múlt héten erről szólt a lakatos története. Most egy másik...

Az etikus viselkedés elősegíthető úgy is, hogy tudat alatt emlékeztetjük az embereket az etikus viselkedésre, aminek egyszerű eszközét kínálják az erős kulturális jelképek. Kiváló példával szolgál erre a New Castle-i egyetem pszichológia tanszékének esete.

Az egyetem teakonyhájában lehetett teát és kávét is készíteni, és a becsületkasszában lehetetett a tea vagy kávé ellenértékét leróni. Hó végén kiürítették a becsületkasszát és megvásárolták a következő adag hozzávalót. Azonban minden alkalommal azt tapasztalták, hogy az elfogyasztott adagok árának összegénél kevesebb pénz gyűlt össze, mindig ki kellett egészíteni, hogy megvásárolhassák a következő adagot. Nyilvánvaló, hogy a kollégák időnként kevesebb pénzt tettek be a kasszába, mint amennyit fogyasztottak.

A tanszék egyik dolgozójának az az ötlete támadt, hogy kísérletet végez, hátha befolyásolható a kollégák viselkedése az igazi becsületesség felé. Azt a falat, ahol a kávé és teafőző állt, valamint a becsületkassza volt, kidekorálta, mégpedig úgy, hogy minden héten más volt a dekoráció. A páratlan heteken szemeket ábrázoló fotók és grafikák alkották a dekorációt, a páros heteken virágok fotói és grafikái. A kolléga minden hét végén megszámolta a becsületkassza tartalmát és vezette, hogy miként változik hétről a hétre. Az eredmény egyértelmű és nagyon tanulságos volt: amikor szemek vették körül a becsületkasszát, akkor kis mértékű többlet mutatkozott a pénzben, amikor virágok, akkor a szokásos hiányt tapasztalta.

Nyugodtan feltételezhetjük, hogy a kollégák számára nem tudatosodott, hogy a „szem” szimbóluma milyen kulturális jelentéssel bír, a viselkedésüket mégis jól bizonyíthatóan befolyásolta.