A rendőr dilemmája

Egy elszigetelt, erdős helyen egy lapos platós teherautó lecsúszott az útról és frontálisan egy fának ütközött. Az ütközéstől a platón szállított acélrudak előre csúsztak, átszakították a vezetőfülkét és a sofőrt teljesen elzárták, a vasak alá szorult. A teherautó lángolt és bármely percben felrobbanhatott. Egy rendőrautó érkezett a helyszínre, a rendőr odarohant a vezetőfülke ablakához. A sofőr odabenn azt ordította: Lőj le! Lőj le! Nyilvánvaló volt, hogy a rendőr képtelen leemelni a több tonna vasat a sofőrről és kiszabadítani. A lángok egyre erősebbek lettek.

Te vagy a rendőr. Mit teszel?

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

Először talán tegyük kristály tisztává a helyzetet: elég egyértelmű és azonnal felbecsülhető, hogy egy fák közé csapódva lángoló 20 méteres vasszállító teherautót egy szál poroltóval lehetetlen eloltani (a pokróc sem segít). Az is azonnal felbecsülhető, hogy a sofőrt kimenekíteni lehetetlen, és semmi esély, hogy időben segítség érkezhessen. Ezért dilemma, hogy vállalom az eutanáziát, hogy vagy hagyom, hogy a lángok között kínhalált haljon a sofőr.

Ha kicsit elméletieskedünk, akkor ez az etika két alap attitűdje közötti választás: az utilitárius, a következményeket mérlegelő lelövi, a Kant-i deontologikus, kötelesség elvű, a „Ne ölj” parancsolatnak minden körülmények között engedelmeskedő hagyja, hogy történjen, aminek történni kell.

A morálpszichológia szerint először intuitíve döntünk, legfeljebb utána kezdünk el racionálisan gondolkozni. Úgy vélem ezt tükrözte a zsigeri „eloltom a tüzet” nonszensz, és ennek árnyaltabb változatai. Ugyanakkor többeknél megjelent maga ez a folyamat, Pl. Hulesch Bors vagy Barlay Zsuzsa, akik az első reflex után elemezték a helyzetet és az eutanázia mellett döntöttek. Tanulságos Varga András gondolatmenete, ami számomra az önámításra való erős hajlamot ragadja meg, egyben mint a mi kultúránk egyik sajátosságát. Ugyancsak tanulságos Káldos János gondolata arról, hogy ne ragadjunk bele a két eset lehetséges keretezésbe, próbáljunk ebből kilépni, még ha az idő igen szűkös is.

Helye van a kreatív probléma megoldásnak, és ez nem mond ellent az integritásnak, sőt, az integritás sikeres megvalósításához elengedhetetlen a készség az ilyen kreatív, nem konvencionális gondolkodásra, és az integritás fejlesztési módszerek és készségfejlesztő technikák erre is törekszenek. Az alábbi megoldás ezt kiválóan illusztrálja is. Végül tehát beavatom a társaságot abba, hogy ez a megtörtént eset miként végződött. A rendőr vívódott, többször a pisztolytáskájához nyúlt. Végül elővette a kézi oltókészülékét, ami kábító hatású vegyülettel működik. Ezzel befújta a vezetőfülkét, amitől a sofőr elvesztette az eszméletét és nem szenvedett.

P.S. Barlay Zsuzsa, eszébe ne jusson kilyukasztani az üzemanyagtartályt!