A sebész dilemmája

A sebész egy műtétet hajt végre a betegen altatásban. A beteg a megfelelő nyilatkozatok kitöltésekor jelezte, hogy vallási okokból nem járul hozzá a vérátömlesztéshez (a Jehova Tanúi híve volt). A műtét egy pontján olyan komplikáció adódott, amit vérátömlesztés nélkül nem lehetett megoldani. E nélkül a beteg meghal. A sebész tudott róla, hogy a beteg Jehova Tanúi hívő.

Ön a sebész helyében hogyan dönt?

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

Ha a minden áron megmentés és a beteg elvesztése közötti választást nézzük, akkor nagyjából fele-fele arányban megoszlanak a szavazatok: 46 vérátömlesztés/47elvesztés

A szellemes „ha nem tetszik neki, utána öngyilkos lehet” megoldást a vérátömlesztéshez soroltam, noha szerintem nyilvánvalóan sántít, hiszen amennyire tudom a beteg vallása az öngyilkosságot is tiltja.

Patócs László orvos és jól kivágta magát egy olyan technikai megoldással, amit nem ismerek, de elhiszem, hogy működhet.

Az igazi dilemma két rendszer ütközéséből adódik: az orvosi etika, azaz a Hippokráteszi eskü egyfelől és a liberális etika, azaz az egyén joga ahhoz, hogy saját magáról rendelkezzen másfelől.

Sokan joggal mutattak rá, hogy a hit mellékes a döntésnél, a nyilatkozat a döntő. A kommentekben elhangzó érvelés végül elég egyértelműen a liberális etika mellett tette le a voksot: a beteg nyilatkozata mindenek fölött.