A torrent dilemmája

A torrent honlapok nagyszerű szolgáltatásokat nyújtanak: filmeket, könyveket és mindenféle más elektronikus anyagot nagyon gyorsan le tud az ember tölteni róluk. Pénzbe se kerül. Mindössze két feltétele van: regisztrálni kell és ezzel belépni a közösségbe, és saját gépemet beilleszteni abba az elosztó hálózatba, ahonnan majd mások is letölthetnek. A torrent nagyon kényelmes és hatékony szolgáltatását egyrészről a file-megosztó közösséget összekötő program, másrészről a file-megosztó közösségbe saját gépüket bekapcsoló tagok erőforrásai biztosítják.

Nagyon sokan használják a torrent site-okat, vagy azért, hogy kikerüljék a díjfizetést, vagy azért, mert ezek a site-ok gyakran jobb kereső programmal és kényelmesebb hozzáféréssel nyújtják a kívánt file-okat. Ráadásul olyan filmek, sorozatok, könyvek is elérhetőek rajtuk, amelyek az adott régióból másként nem érhetőek el. A magyar jog szerint a torrent rendszer jogszerű, még a letöltés is. Csak a megosztás illegális. A rendszer (ún. peer-to-peer rendszer) azonban úgy épül fel, hogy ha beléptem, nemcsak használóvá, de megosztóvá is válok.

Kérdés: Elfogadna-e egy olyan meghívást a barátjához, ami egy torrent site-ról letöltött film megnézésére szól?

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

A lényeges szavazatarány: 49/9 a „Minden további nélkül elfogadnám” és az „Elvből visszautasítanám” között. Lecsupaszítva a helyzetet elítélendő, hiszen szellemi tulajdont ellenszolgáltatás nélkül tulajdonítunk el. Ugyanakkor az internet világa szemlátomást új hozzáállást eredményezett a többségnél a szellemi tulajdon fogalmához, a médium elmossa a határt az olyan ingyenesnek megszokott szolgáltatás, mint a köztelevízió és általában az információ között, még ha ebben az esetben művészi alkotás testesül is meg benne. Az engedékenységhez az is hozzájárul, hogy nem én vagyok az elkövető, „nem kérdezem meg, hogy honnan van.” Így talán az lehet meglepő, hogy kilencen úgy vélik, visszautasítanák a meghívást. Az optimista olvasat pedig az, hogy ma már az olcsó streaming megoldások miatt a torrentezés okafogyottá válik. Úgy legyen. A családom is Netflix előfizető. 

😊