A sebész dilemmája 2

A beteg ez úttal egy 14 éves kislány, akinek a szülei a Jehova Tanúi egyház hívei, s a megfelelő nyilatkozatok kitöltésekor jelezték, hogy nem járulnak hozzá, hogy kislányuk vérátömlesztést kapjon. A műtét folyamán olyan komplikáció adódik, aminek a megoldásához feltétlenül vérátömlesztésre van szükség.

E nélkül a beteg meghal. Ön a sebész helyében hogyan dönt?

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

A szavazók gyakorlatilag egybehangzóan a mellett voltak, hogy a sebész hagyja figyelmen kívül a szülők döntését és mentse meg a kislány életét. Székely András volt azon az állásponton, hogy a domináns hozzáállás voltaképpen gyámság az orvos részéről, tehát még gyerek esetében sem etikus, hogy fölülírja a szülői döntést.

Mivel a hozzászólások nagyon egyértelműen az orvosi nézőpont mellett szóltak, engedtessék meg, hogy megfogalmazzam a szülői álláspontot, bármennyire távol is áll tőlem. Az ő hitük szerint a gyerekük, a szemük fénye elkárhozik, pokolra jut, ha idegen vért kap. Az ő dilemmájuk az, hogy megmentsék a földi életnek és ítéljék ezzel örök kárhozatra, vagy hagyják meghalni, elnyerve az örök üdvösséget.

Itt az az álláspont alakult ki, hogy nem kell tiszteletben tartani a szülők hitét. A kérdés itt nem az, ahogy megfogalmazódott, hogy a szülők beperlik-e az orvost, amiért megmentette a gyerekük életét, hanem az, hogy mit élnek át abban a hiszemben, hogy a kislányuk pokolra fog jutni.