Tudományos szakirodalom

Tudományos munkámhoz szükségem van nemzetközi szakirodalomra. Módom van azonban ingyenes kalóz oldalról letölteni a szakirodalmat.

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

Ez volt az első dilemma, ahol nem ütköztek a nézőpontok, pedig dilemma ez a javából.

A tudományos szakirodalom három szempontból volt más, mint a filmek letöltése. Nagyon leegyszerűsítve az érveket: 1. a cél nem „szórakozás”, hanem közérdek: a fejlődést segítő tudományos és szakmai munka, és/vagy a közgondolkodás formálása. 2. Ha az ember nem dolgozik olyan tudományos intézménynek, amely hozzáférést ad az elektronikus könyvtári programokhoz, nem tud „megfizethető” szolgáltatást találni. 3. A horribilis díjak jelentős része nem az alkotók, hanem a kiadók bevétele. A kialakult rendszer nem szolgálja a megfelelően a világ jobbulásán dolgozó értelmiséget. Amíg egy-egy új szakkönyv akár 100-200 Euróba is kerülhet, és egy vezető folyóirat egy cikkéhez való hozzáférés 10-50 Euro is lehet, ahol nincs jó könyvtár, az árak nem engedik meg, hogy az ember lépést tartson szakmájával és részt vehessen a nemzetközi szakmai párbeszédben.

A Library Genesis és Sci-hub weboldalakat olyan elkötelezett orosz és kazah értelmiségek hozták létre, akik a tudományos élet margójára szorulva érezték magukat és kollegáikat olyan országokban, ahol a vezetés nem áldozott a tudáshoz való hozzáférésre. Céljuk a tudományos eredmények szabad terjedésének támogatása azzal, hogy ellenszolgáltatás nélkül tesznek elérhetővé könyveket és tudományos folyóiratokat. A jogi támadások ellenére, változó URL-elken, 2008 illetve 2011 óta működnek.

Az orosz, kazah és fejlődő ország értelmiségeihez hasonlóan sok magyar kutató, értelmiség és érdeklődő se engedheti meg magának, hogy megvegye a neki fontos új publikációkat. Ha nem kap a legális elektronikus keresőkhöz hozzáférést, a friss szakirodalom jelentős része csak ezeken az oldalakon keresztül érhető el, etikus értelmiség mégis nehéz dilemmaként éli meg használatukat.