A kilépő dilemmája

Józsi 5 évet edzett egy sportklubban, amelyben a közösség és az egymás iránti felelősség meghatározó szerepet játszott. Minden este ott volt, ha tehette. A sport meghatározó volt életében, szerette a társait és edzőjét is. A klub működésében azonban egyre több olyan dolgot vett észre, amelyek számára nem voltak elfogadhatóak (értékeivel ütköztek, és/vagy a saját és társai egészségére ártalmasak voltak). Ezeket többször próbálta az edzővel négyszemközt megbeszélni. Segítséget is adott vagy ajánlott a javításhoz. Állandó halogatás mellett a helyzet egyre rosszabbodott. Ekkor Józsi úgy döntött, hogy egy másik klubban fog tovább eddzeni, és időnként visszajár régi társaihoz is.

Korábbi társai – akivel a baráti és sport kapcsolat fennmaradt – nem értik, hogy mi történt, és kérdezik, hogy miért váltott. Úgy érzi, hogy egyrészről sporttársainak joga van tudni az igazságot, másrészről pedig, ha nyíltan beszél indokairól, akkor rombolja azt a közösséget, amelyből ugyan kilépett, de most is fontos neki.

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

Majdnem sikerült még egy olyan dilemmát írni, ahol nem ütköznek a szavazatok. A szavazásból úgy tűnik, hogy a túlnyomó többség nyíltan elmondaná, hogy miért váltott.

A kifejtett vélemények ennél árnyaltabbak. Az egyik álláspont szerint, pont a társak iránti felelősségérzet miatt kell elmondania Józsinak, ha olyan dolgokat lát, ami őket is veszélyezteti. Ezután a beszélgetőpartner dolga, hogy az elmondottakból kiválassza a számára lényeges elemeket és döntsön. Van, aki ennél is továbbmegy: „az információ megtartása szerintem nem segíti a közösség működését.” A másik álláspont „a másikra nem ráerőszakolt, hiteles, de a másikat lehetőség szerint figyelembe vevő őszinteség„. Vagyis, a beszélgető partnertől függ, hogy mit osztok meg. „Aki akar, kérdez, s válaszolok neki, de annyit, amennyit én szeretnék megosztani”. Ebben az alternatívában persze az is benne van, hogy nem mond el semmit, ha nem kérdezik. Hiszen az is lehet, hogy az ő problémája, a többieknek nem probléma. Vagy mások is látják, de nem komfortos szembenézni a problémákkal, mert nem kényelmes váltani. Hát igen, a megírt véleményekből mindig több kiderül, mint a puszta szavazásból.