Covid dilemma

Egy közösen bérelt lakásban laksz két barátnőddel. A hétvégét a barátodnál töltötted. Vasárnap este van, amikor indulnál haza, mert hétfő reggel dolgozni kell menned, amikor megtudod, hogy a barátod apja előző héten egy olyan jéghoki edzésen volt, ahol az ellenfél egyik csapattagját az edzés után Covid-pozitívnak tesztelték. Másnap, szerdán, apa és fia az edzés után együtt vacsorázott. Az apa annak ellenére, hogy tünetmentes, megcsináltatta a tesztet, de csak keddre lesz eredmény.

Lakótársaid nem akarják, hogy hazamenj mielőtt kiderül, hogy megfertőződtél-e te is, és azt tanácsolják, hogy dolgozni se menj. Egy híres teaboltban dolgozol egy turista övezetben, ahol mindenféle nemzetiség megfordul. Mostanában azonban, a forgalom nagy része postán keresztül működik. A boltba csak néhány vevő jön be, ezért csak két eladó dolgozik egy műszakban a több, mint 100 négyzetméter alapterületű boltban. Elvben egyetértesz, azzal, hogy nem kellene bemenned dolgozni, de tudod, hogy a munkahelyed cinikus a Covid-veszéllyel kapcsolatban, és ha nem mész be, valószínűleg hamarosan kirúgnak, pedig az állásodra nagy szükséged van a mostani recessziós helyzetben.

Hogyan tudnád ezt a helyzetet úgy kezelni, hogy az integritásodat is megőrizd?

A Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

Igen, ahogy az egyik válaszoló érzékeltette, olyan dilemmát tettünk fel, amelyben a lány, akinek döntenie kell, nem lehet biztos a dolgában. Abban sem, hogy fertőzött-e és tud-e annyi óvintézkedést tenni, hogy ha igen, akkor ne adja tovább. És abban sem, hogy pontosan milyen következménye lenne bárkire, ha megfertőzné. Sötétben tapogatózik. Döntést kell hoznia megfelelő információ nélkül. Ebben az értelemben az ultracrepidarian megjegyzés jogos az egyik hozzászólótól. (ultracrepidarian: aki olyan dolgokról ad véleményt, amiről semmit nem tud)

Lehet hogy, ha nem fertőzött de elővigyázatosságból nem megy haza, se dolgozni, szükségtelen kellemetlenséget vállal, ha fertőzött, de minden óvintézkedést megtesz, talán nem adja tovább a fertőzést az alatt a pár nap alatt, amíg kiderül. Hiszen nem kérdés, hogy ha az derül ki az apa tesztjéből, hogy fertőzött, akkor a fiának és a lánynak is tesztet kell csináltatnia. Ez azon a ponton már jogi kötelezettség is.

Persze nem reprezentatív a szám, de érdekes: 4-en otthon maradnának, nem kockáztatnák a tovább fertőzést. Hárman óvintézkedésekkel dolgozni mennének. Ketten gyakorlatilag a problémát is hevesen elutasítják. Ha nincs veszély, akkor dilemma sincs. Logikailag ez is lehetséges.De azért bennem felmerül, hogy lehet-e ezt az elutasítást is ultracrepidarian álláspontnak tekinteni? A The Economist, az egyik legkomolyabb kutatói és szakértői háttérrel dolgozó hetilap, közölte a lenti diagramot, ami azt mutatja, hogy abban az időszakban, amit Covid első hullámnak neveznek, a megelőző 10 év átlag halálozásához képest hol hány százalékkal nőtt a halálozás. (minden halálozási okot beleszámolva) Logikailag persze továbbra is lehetséges, hogy nem a Covid volt az oka a helyenként 2-3-szoros, vagy annál is magasabb halálozásnak az adott hetekben, de a nem ultracrepidarian hozzáértők még más magyarázatot nem találtak.