Covid vakcína elosztás

A WHO (World Health Organization) országok közötti megegyezést kezdeményezett annak érdekében, hogy 2021 végéig 2 milliárd vakcina legyártásra és egy előzetes terv szerinti elosztására kerüljön. A kezdeményezés célja az, hogy a gazdag országok ne csak saját vakcinájuk költségét fedezzék, hanem a szegény országokat is támogassák a vakcinához jutásban, hogy elkerülhető legyen, hogy a gazdag országok kizárólag maguknak szerezzék meg a korai készleteket.

Nemrég nyilvánosságra hozta egy hiteles tudós grémium modellszámítását, ami szerint, amennyiben 2021 márciusra kész a vakcina és azt nem vásárlóerő szerint, hanem kiegyensúlyozottan osztanák el az országok és emberek között, akkor 61%-kal kevesebb ember halna meg a járvány miatt. Amennyiben elfogadja ennek a modellszámításnak az eredményét, és döntéshozó lenne, támogatná.

A szavazás eredménye a Play Integrity Facebook csoportban:

A Play Integrity csoportban a Facebookon a résztvevők hozzászólásai is olvashatóka. Itt csak a szavazás és vélemények összegzése:

A szavazók 90%-a hajlandó lenne átengedni a vakcinákból még mielőtt saját országa szükséglete kielégítésre kerül. Érdekes azonban, hogy akik véleményt is írtak, nem érveltek (mint más dilemmáknál), hanem érzéseiket és álláspontjukat osztották meg. Ráadásul a két határozott álláspont a szavazás eredményéhez képest ellentétes irányba mutat.

Miért lehetett ilyen nehéz ez a kérdés? Mert emberek vagyunk, akik tudják, hogy szegény országokban a miénknél sokkal nagyobb halálozást, szenvedést és kárt okoz a Covid-19. Segíteni akarunk embertársainkon. Ráadásul azt is tudjuk, hogy egy globalizált világban szinte lehetetlen a határainkon kívül kialakult nem kívánatos folyamatok hatásait érdekkörünkön kívül tartani. A szegény országok támogatása így etikai és gyakorlati megfontolások alapján is védhető.

Ekkor érkezik a hír, hogy a nagy emberi közösségben csökkentené a szenvedést, és segítené a járvány megfékezését, ha saját polgáraink teljes védelme előtt átengednénk a vakcinákból. Hamarabb megszűnne ez a krízis, és hamarabb kezelhetőek lennének a negatív hatásai. Egy döntéshozó szemszögéből kellett gondolkodni. Mik az alternatívák?

Amennyiben egalitárius politikai filozófia alapján döntök, minden ember pont annyit ér. Minden emberrel szemben felelősséget vállalok. Megosztom a vakcinákat a legkiegyensúlyozottabb módon, hogy a negatív hatásokat minimalizáljam. Konzervatív filozófia alapján, nem egyetemes a felelősségem. Lojális vagyok családommal, közösségemmel, nemzetemmel szemben. A közösségem érdekét előtérbe helyezhetem. Tudom, hogy ha saját népemet előnyben részesítem, akkor a tudósok szerint, összességében, a földön nagyobb károkat fog okozni a covid-19 járvány. Az információban az azonban nem volt benne, hogy itthon is kevesebb áldozat várható-e, ha arányosan osztják a vakcinákat. Nekem pedig ez kulcskérdés. Ha itthon lényegesen több áldozat várható, akkor a konzervatív álláspont szerint, a lehető legtöbb vakcinát kell megszereznem, hogy mindenkit beoltsak, aki hagyja magát. Arra kell fókuszálnom, hogy itthon mielőbb megszünjön a járvány. Egy megmentett élet itthon egynél nagyobb szorzóval számít egy megmentette élettel szemben a világon.