Törvény vagy népakarat

A 18. században vagyunk Stuttgartban. A református köztársaságot a katolikus wittenbergi herceg egy félig-meddig katonai puccsal katolikussá próbálja tenni, és a polgárokból álló parlamentet és annak vezető szervét, a tizenegyek tanácsát kiiktatva vissza akarja hozni a feudális kényúri rendszert. A herceg tanácsadója, aki addig mindenben támogatta, a herceg ellen fordul és megakadályozza a puccsot.

A herceg váratlanul meghal és egy idős, tisztességes arisztokrata veszi át ideiglenesen a herceg helyét. A város lakossága a herceget korábban mindenben támogató tanácsadó ellen van, most, hogy a herceg nem védi, fejét követelik a korábbi tetteiért, noha a törvény betűje szerint semmivel sem vádolható.

A tizenegyek két jogásza, akik szívből gyűlölik a tanácsadót, de csak a törvény alapján hajlandók állást foglalni, azt a jelentést terjesztik az öreg herceg elé, hogy a tanácsadó a törvény szerint nem követett el bűnt, nem ítélhető el. Az öreg herceg dilemmában van. Ő is annak a híve, hogy a törvényeket be kell tartani, és hiába van meggyőződve, hogy a tanácsadó a tanácsaival ártott az ország népének, neki a törvényt kell követnie és szabadon kell engednie a tanácsadót.

Ugyanakkor a nép bosszúért szomjazik, nagy a feszültség, és félő, hogy ha nem büntetik meg a tanácsadót, lázadás tör ki. Hosszú vívódás után dönt.

Most Ön a herceg. Hogyan dönt?

A szavazás eredménye a Play Integrity Facebook csoportban:

A Play Integrity csoportban a Facebookon a résztvevők hozzászólásai is olvashatóka. Itt csak a szavazás és vélemények összegzése:

A szigorúan a törvényt követő megoldást választotta a döntő többség (14 fő). Ugyanennyien megoldanák „okosba”, azaz, vagy száműzik, vagy elítélik, de titokban elengedik stb. Tanulságos, hogy azt az opciót senki sem választotta, hogy a lázadást elkerülendő halálra ítéli a tanácsadót. Most elárulom, hogy a dilemma Feuchtwanger „Jud Süss” című regényéből van, ahol a törvénytisztelő öreg herceg nagy lelki vívódások után halálra ítéli Jud Süss Oppenheimert, akit nagy népünnepély keretében fel is akasztanak (Többen lebuktattak, örülök). Káldos János részletes elemzésére válaszolva (bár ő ismeri a regényt) a törvények legitimnek számítottak, aminek alapján a jogtanácsosok azt mondták, hogy jogi alapon nem lehet elítélni.