Jelentsd a szomszédod!

Országodban dinamikusan nő a Covid-19 fertőzöttek száma. A kórházi kapacitás az összeomlás szélén áll. Tisztában vagy vele, hogy ha a kapacitáshatáron túllép a paciensek száma, a Covid-19 betegek halálozási esélye is megugrik, és minden más betegség kezelése is erősen romlik, így a más okokból bekövetkezett halálozás is dinamikusan nőni fog. A krízishelyzet miatt kemény intézkedéseket vezettek be több lépésben, amelyek áldozatokat követelnek a lakosoktól és komoly negatív hatása van a gazdaságra is. Ennek ellenére a gazdasági szereplők betartják a rájuk vonatkozó rendelkezéseket, de az állampolgárok egy része nem tartja be.

Az esetkutatások szerint az elmúlt hónapban a fertőzések több, mint 60%-a magánélet eseményein történt (esküvők, baráti összejövetelek, családi ünnepségek), ezért átmenetileg az ilyen magánrendezvények nem engedélyezettek. Hetek óta kéri a kormány és a közszereplők az embereket, hogy tartsák be a szabályokat. Mégis sok a szabályszegés, de a rendőrség nem tud mindenütt fellépni.

Az elmúlt napokban egyes politikai szereplők azzal a kéréssel fordultak az emberekhez, hogy jelentsék szomszédaikat, amikor szabályszegést észlelnek.

Mit teszel?

A szavazás eredménye a Play Integrity Facebook csoportban:

A Play Integrity csoportban a Facebookon a résztvevők hozzászólásai is olvashatóka. Itt csak a szavazás és vélemények összegzése:

A válaszok markánsan azt mutatták, hogy a többség elzárkózik attól, hogy egy morálisan gyengének ítélt hatalommal, hatósággal lépjen kapcsolatba, nekik jelentsen. Ebben a kontextusban a kérdés így a feljelentés konnotációját hordozta. Úgy tűnik, ez a legtöbb válaszolónál le is állította a tovább gondolást, azaz, hogy egy ilyen összejövetel milyen veszélyeket hordoz a környezetére nézve.

A szórványos alternatív opciókból kiderül, hogy a cselekvést önmagában nem utasítanák el, nem valamiféle közönyről van szó, hanem a politikai és közhatalommal szembeni bizalmatlanságról. Sükösd Anikó a legvilágosabb ebben, aki azért nem jelenti, mert bízik a közösségi kontroll hatékonyságában.

Számunkra az a tanulság, hogy ezt kell minden lehetséges eszközzel erősíteni, mert a „hivatalos” út nem járható.