StopCovid alkalmazás

Az ország, amelyben élsz egyre nehezebb krízisbe kerül a covid-19 járvány miatt. Gyorsan növekszik a fertőzésszám. A kórházak mindent megtesznek, de teljesítő képességük határán vannak. Várható, hogy az ellátórendszer túlterheltsége miatt gyorsan romlani fognak az életben maradás, és gyógyulás esélyei. A telefonos esetkövetés már összeomlott.

Hasonlóan más európai országokhoz, nálatok is van egy mobil telefonos alkalmazás, a StopCoronaApp, amelyet minden állampolgár le tud tölteni az okostelefonjára, és amennyiben engedélyezi a geoadataihoz való hozzáférést, és hajlandó az alkalmazást értesíteni, ha pozitív lesz, akkor az alkalmazás biztosítja, hogy minden olyan személy értesítést kap, aki veszélyes közelségbe került a feltételezhető fertőző időszakban. A rendszer védi az adatközlő adatait. Az értesített nem tudja azonosítani a fertőző szemmélyét, csak a veszélyről kap értesítést. Ez alapján azonnal teszteltetheti magát és addig kerülni tudja az érintkezést embertársaival, amíg nem kap negatív leletet. Az alkalmazás így a letöltő számára biztosítja, hogy azonnal megtudja, ha az ő útjait keresztező embertársa covidos lett, így azonnal megtehet mindent szerettei és ismerősei védelmében.

Az üzemeltetők és a kormány mindenkit biztosít arról, hogy az adatokat megfelelően védik, nem fér hozzájuk illetéktelen, nem használhatóak más célra, és aktualitás után azonnal megsemmisülnek.Magánemberként ennek az alkalmazásnak a használata az egytelen dolog, amivel hozzájárulhatsz a fertőzések csökkentéséhez.

A szavazás eredménye a Play Integrity Facebook csoportban:

A Play Integrity csoportban a Facebookon a résztvevők hozzászólásai is olvashatóka. Itt csak a szavazás és vélemények összegzése:

A szavazók túlnyomó többsége letöltené (25:4). Ennek ellentmondani látszottak ez első leírt vélemények, amelyekben a bizalomhiány dominált. Alapvetően a kormánnyal és szolgáltatókkal szembeni bizalomhiány, ami, ahogy Köves Melinda írja, nemcsak az alkalmazás terjedésének gátja, feltételezhetően az oltást is akadályozni fogja.

Ezután Kolin-Sabján Katalin tudta átkeretezni a kérdést. Azért tölti le, mert a társadalom többi tagjában bízik. Ehhez az alkalmazáshoz ugyanis elég, hogy ha az emberek használják. Az alkalmazás automatikusan értesíti a veszélyeztetetteket – a fertőzött személyéhez nem köthető módon. Innen, ahogy Varga Géza írja, tisztesség kérdése. „Miért ne legyek tisztességes” még ha nem is bízom mindenki tisztességében? Ennyi az, amit bárki megtehet a járvány megfékezésére és az áldozatok csökkentésére.

Itt érdemes egy lépéssel tovább is menni. Ahogy Kenéz György is írja, jó néhány európai országban az okos telefonhasználók jelentős hányada letöltötte és vélhetően sok ember életét megvédte a korai figyelmeztetés. Finnországban a lakosság fele használ hasonló alkalmazást, és az országban jelenleg a napi új esetek száma kevesebb, mint 10 %-a a magyarországinak. Persze ehhez az is kell, hogy a finn kormány covid-stratégiájának is nagyobb saját polgárai közötti hitele, így a lakosság együttműködése is erősebb. Így a járvány során az emberek pozitív tapasztalatokat is szerezhettek a társadalmi együttműködésről, ahogy sok más európai országban is.

Egy nyitott kérdés maradt: szükségszerű, hogy a kormánnyal szembeni bizalmatlanságunk mindenre ráömöljön? Szükségszerű, hogy a kormánnyal szembeni bizalomhiány a kollektív cselekvéssel szembeni bizalmat is gyengítse?