Eltérített támogatás

Egy philadelphiai alapítvány támogatást nyújt egy indiai iskolának. A szegény gyerekek oktatását segítendő, a gyerekek oktatását finanszírozzák. Az alapítványt egy amerikai nő és az ő egyetemi évfolyamtársa, aki indiai, hozták létre. A támogatásra kiválasztott iskola igazgatója az indiai hölgy apja. Az indiai nő, befejezve tanulmányait, hazautazik Indiába helyben intézni az alapítvány ügyeit. Innentől kezdve ő képviseli az alapítványt Indiában. Két év simán lezajlott, az indiai partner pozitív jelentésekkel szolgált a philadelphiai félnek. Két diák évfolyam ezek szerint sikeresen elindult. A beszámolók világosak és részletesek voltak. Ám egyszer csak a philadelphiai partnernek gyanúsak lettek a jelentések, túlságosan sztereotipek voltak. Az amerikai partner úgy döntött, hogy elutazik az indiai városba, hogy a helyszínen tájékozódjon. Kiderült, hogy a harmadik évfolyamot az iskolaigazgató apa nem indította el, fantomgyerekek után kérte a pénzt, mert a lánya olyan súlyos beteg lett, hogy egy évbe és rengeteg pénzbe került a gyógyítása, a család pedig erre nem lett volna képes. A látogatás során ezt az apa nyíltan elmondja az amerikai partnernek, és azt is, hogy a lánya semmit nem tud erről. Arra kéri, hogy ne árulja el, mi történt, mert a lánya hamarosan meggyógyul és lassan vissza fogják fizetni a pénzt. Ha nyilvános sikkasztási ügyet csinál belőle az amerikai partner, akkor az iskolát bezárják, a már bent lévő két évfolyam oktatása megszakad. Ugyanakkor nyilvánvaló sikkasztás történt. Mit tegyen?

A szavazás eredménye a Play Integrity Facebook csoportban:

A Play Integrity csoportban a Facebookon a résztvevők hozzászólásai is olvashatóka. Itt csak a szavazás és vélemények összegzése:

A szigorú kanti etikát csak öt szavazó követte, akik tekintet nélkül a körülményekre és a következményekre, tartanák magukat a szabályokhoz és feljelentést tennének sikkasztásért. A túlnyomó többség az utilitárius etika felől közelítette meg a dilemmát és nem tesz fejjelentést, de pragmatikusan ennek lehetőségét a visszafizetés garanciájaként kezeli. Ügyes! Négyen oldanák meg a helyzetet tisztán a bizalom alapján, mármint az apa és a mit sem tudó lány iránti bizalom alapján: nem tesz feljelentést, sőt, bankkölcsönnel segít megoldani a helyzetet. Magam részéről drukkolok az utóbbinak, de méltányolom az utilitárius megoldást is, miközben nem vitatom a szigorú megoldás jogosságát sem.