Orvosi konferencia

Képzelje el, hogy Ön egy orvos, akinek egy nagy gyógyszergyár felajánlja, hogy finanszírozza a részvételét egy általa szponzorált szakmai konferencián Davos-ban. Az ajánlat csábító, ugyanakkor tisztában van vele, hogy számos kutatás szerint az ilyen gesztus elfogadása óhatatlanul és akarata ellenére elfogulttá teszi az embert a támogató javára. Afelől sincs kétsége, hogy a konferencia előadásai nem lesznek teljesen elfogulatlanok a gyógyszergyár iránt. Ugyanakkor az ajánlat csábító és saját anyagi helyzete nem tenné lehetővé a részvételt egy ilyen szakmai eseményen. Hogyan dönt?

A szavazás eredménye a Play Integrity Facebook csoportban:

A Play Integrity csoportban a Facebookon a résztvevők hozzászólásai is olvashatóka. Itt csak a szavazás és vélemények összegzése:

A legtöbben (20) az 1. opcióra szavaztak, azaz, bíznak abban, hogy ők ellen tudnak állni és képesek megtartani az elfogulatlanságukat. Legtöbben így vagyunk ezzel, miközben a szociálpszichológiától a pszichológián át az idegtudományig igen nagy mennyiségű kutatás bizonyítja, hogy ez a tudatunk önámítása, gyakorlatilag senki sem képes kivonni magát a hatás alól, ez a tudatunk alatt hat, és persze a tudatunk kiváló racionalizációval menti föl magát. Ez annyira általános és annyira mélyen gyökerező, hogy kiemelkedőnek számít esetünkben az adat, miszerint számos szavazó szembe nézett ezzel és eleve elutasította a részvételt (13). Voltak, akik, szemrebbenés nélkül elfogadják (4), és voltak, akik olyan megoldáshoz folyamodnának, ami talán egy kicsit enyhíthet a tudattalan hatáson, de az eredményessége erősen kétséges („Előre rögzítem, hogy … — 3)

.A kommentek közül tanulságos Bakos Béla gondolata a csoportnyomásról. Ez csakugyan fontos további nehezítő tényező. A tipikus kommentárok a tudatos racionalizáció valamilyen változatát képviselik, tehát a tudomány mai állása és az én meggyőződésem szerint önámítást képviselnek. Egyértelmű állásfoglalás Tikk Lászlóé az elutasítás mellett és Molnár Istváné a mérlegelés nélküli elfogadás mellett.