Homeopátia

Számos alapos, tudományos kutatás bizonyította világszerte, hogy a homeopátiának legfeljebb placebo hatása lehet. E közben a homeopátiás szerek forgalma hatalmas legális üzlet, óriási pénzeket kaszálnak rajta, akik forgalmazzák őket. Az egyéni szabad döntés alapján mi magunk választhatunk, hogy élünk-e ezekkel a szerekkel. Ugyanakkor társadalmi dilemma, hogy emberek tömegei korlátozott pénzügyi eszközeiket a méregdrága homeopátiás szerekre költik, így az egészség megőrzésének hatásfoka romlik mind az egyén szintjén, mind a közegészségügy szintjén. A társadalmilag káros rendszer etikailag megkérdőjelezhető alapja, hogy az emberek tudományos ismereteinek hiányára és a hiszékenységükre épül. Mi a társadalom felelőssége ilyen helyzetben? Ön mit tenne?

Több válasz is lehetséges.

A szavazás eredménye a Play Integrity Facebook csoportban

A Play Integrity csoportban a Facebookon a résztvevők hozzászólásai is olvashatóka. Itt csak a szavazás és vélemények összegzése:

A legnagyobb népszerűségnek örvendő alternatívának Patócs László (aki orvos) javaslata bizonyult, ami ötvözi a felvilágosítást és a hatósági intézkedést (26 szavazat). Fontosnak tartom, hogy a hatósági intézkedés nem direkt tiltó, kriminalizáló jellegű. Magam is etikailag erősen kifogásolhatónak tartom, hogy a társadalmi kommunikációban az a határozott látszat, mintha a homeopátiás készítmények éppúgy tudományosan megalapozott kategóriát képviselnének, mint a gyógyszerek. Hasonló általános szellemet tükröz a második leggyakoribb intézkedés (17 szavazat), hiszen a felvilágosítás és nem a tiltás a javasolt megoldás. Ha az adóemelést is ebbe a kategóriába sorolom, akkor az összes szavazat döntő többsége (50 a 62-ből) a jelenleginél határozottabb, de liberális megoldás híve. Hatan valamilyen értelemben úgy vélik, hogy a homeopátia működik, s azok, akik nem tennének semmit (6 szavazat) vélhetően hasonlóan gondolkodnak.A hozzászólásokban a homeopatikus szereket többen egy kalap alá vették az alternatív gyógyászattal, nem alaptalanul. A téma messzire vezetne, ez a fórum szűk a számára, de azt mindenképpen fontos kiemelni, hogy a hagyományos gyógyászat és ipari gyógyszergyártás személytelensége és akár embertelensége legalább ilyen súlyos probléma.