Az egyén joga vagy a közösség érdeke?

Egy friss magyarországi kutatás kimutatta, hogy a magyar társadalom jelentős része azon az állásponton van, hogy nem olttatja be magát. Erre különböző indokokat adnak meg. Különösen fontos, hogy ezen rétegek között nagyarányban vannak olyan, jobbára vidéki dolgozók, akik munkaköre, munkahelye nem teszi lehetővé a home office-t, és ráadásul zárt térben dolgoznak, tehát a fertőzés kockázata különösen nagy.

Egy döntéshozó számára felmerül a dilemma, hogy mi a kisebbik rossz, ha nem korlátozza az egyének jogát a saját testüket és egészségüket illető szabad döntésükhöz annak ellenére, hogy ezzel növeli a járvány terjedésének kockázatát, vagy a közösség érdekeit tartsa szem előtt és más kötelező oltásokhoz hasonlóan tegye a Covid elleni oltást is kötelezővé.

Ön a döntéshozó. Milyen álláspontra helyezkedik?

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

A szavazók túlnyomó többsége a klasszikus utilitárius etikai elvnek megfelelő megoldást támogatta: az egyén szabadsága csak addig terjedhet, amíg nincs mások ártalmára (37 szavazat). Jócskán elmarad ettől ugyan, de jelentős a támogatottsága a második leggyakrabban támogatott alternatívának: az egyén jogának tiszteletben tartása az elsődleges (9 szavazat). Fölmerült még a direkt autoriter megoldáshoz képest az ösztönzés lehetősége (4 szavazat). Volt egy logikailag jól hangzó érv is, miszerint azok, akik nem olttatják be magukat csak azokra veszélyesek, akik szintén nem, de attól tartok, a járványügyi gyakorlat és tapasztalatok nem eléggé támasztják alá.

A hozzászólások érdekes szórást mutatnak, attól kezdve, hogy kinek a felelőssége – munkáltató vagy a politikai vezetés –, odáig, hogy vegyük figyelembe az oltásellenesek szempontjait is. Utóbbit nem szeretném kommentálni. Egy dolgot azonban kiemelnék, amire utalással is találkozunk a kommentek között: a felelősségvállalás kérdése. Egy ilyen esetben a hivatalban lévő, hatalommal, sőt, vészhelyzetre hivatkozva teljhatalommal rendelkező politikai hatalom felelősségére.