Én a robot

Most és a következő fordulóban egy klasszikus etikai dilemmát szeretnénk megosztani, amivel felvezetjük a címhez kapcsolódó, rá következő dilemmát, mely dilemma a jelen és közeljövő egyik legfontosabb, technológiához, mesterséges intelligenciához kapcsolódó dilemmája.

Képzeljük el, hogy egy vasúti pálya mellett állunk. Észrevesszük, hogy elszabadult egy vasúti kocsi és egyre nagyobb sebességgel robog a lejtős pályán. Rémülten konstatáljuk, hogy éppen útjába esik öt pályamunkás, akik a sínek között dolgoznak. Nincs idő és lehetőség figyelmeztetni őket, viszont éppen mellettem van egy váltó állító, amivel az utolsó pillanatban egy mellékvágányra irányíthatom a kocsit, ahol csak egy ember dolgozik. Ha arra irányítom a vonatot, az ő megmentésére nincs esély. Egy pillanat alatt döntenem kell:

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

Először lássuk a szavazást! Összesen 18 játékos vette komolyan a dilemmát. A túlnyomó többség (14 szavazat) az utilitárius megoldást választotta: feláldozza egy ember életét öt élet megmentése érdekében. Négyen nem avatkoznának be, de a szavazásból természetesen nem derül ki, hogy a kanti deontológiai etika vezérelte őket, vagy esetleg más. Ez az arány nagyjából megfelel a tapasztalatoknak: amikor nagy mintán vizsgálják a reakciókat erre a dilemmára, akkor tipikusan 80% körüli arányban helyezkednek az emberek az utilitárius álláspontra, azaz, eltérítik a kocsit és egy élet feláldozásával megmentenek ötöt. Tanulságos, hogy harmincan nem vállalták a komoly játékot, ahogy azt Kalló Miklós hozzászólásában kellően argumentálva kifejti. Az aláváltás nyilvánvalóan kibúvó, még ha esetleg reális is volna. A sikítás szembe megy a leírással, ahol explicit szerepel, hogy „nincs módom figyelmeztetni az embereket.” A társaság magas színvonalát mutatja, hogy többen elővételezték a játék folytatását, de arról majd a jövő héten fogunk beszélni.

Tanulságos olvasni Kalló Miklós és Balogh Gábor vitáját, amit a magam részéről nem kommentálok.