Mit érdemel a bűnös?

Robert Maudsley, állítólag Hannibal Lecter alakjának mintájául szolgáló sorozatgyilkos, Liverpool külvárosában 12 gyerek egyikeként született. Kiskorát egy katolikus árvaházban töltötte, ahonnan 8 éves korában a szülei magukhoz vették. Kínozták és megerőszakolták, így elvették tőlük és intézetben lett nagykorú.

Ez után prostituáltként élt Londonban. Egyik ügyfele dicsekedve mutogatta a gyerekek molesztálásáról készült fotóit, Maudsley megölte. Jelentkezett a rendőrségen és azt mondta, hogy pszichiátriai kezelésre van szüksége. A Broadmoor elmegyógyintézetbe került, ahol egy társával megöltek egy elítélt gyerekmolesztálót. Börtönbe szállították és életfogytiglanra ítélték. A börtönben magához csalt és megölt két rabot: Az első áldozata azért ült, mert kínozta és megölte a feleségét, a másikat egy 7 éves lány brutális megerőszakolásáért ítélték el.

Nincs halálbüntetés az Egyesült Királyságban. Világos, hogy valamit tenni kell Maudsley-val.

Ön mit tenne?

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

A legnagyobb arányban azt az opciót választották játékostársaink, amely abból indul ki, hogy Maudsley nem büntethető, mert a körülmények áldozata. Ráadásul tettei igazságot szolgáltattak, akiket megölt, maguk is rászolgáltak. Ez erős kombinációja a humánus felfogásnak és a halálbüntetés igazságosságába vetett látens hitnek. Utóbbival nyilván az a probléma, hogy Maudsley nem tárta föl áldozatai körülményeit, ahogy mi itt megtettük és beszámítottuk.

Nagy dilemma, hogy a büntethetőségnél mekkora súllyal esik latba a társadalom védelmének igénye és a szabad akarat eszméjén nyugvó egyéni felelősség kérdése. Ad abszurdum minden bűncselekmény magyarázható a körülményekkel, sőt az agy veleszületett sajátosságaival, ebben az esetben senki sem volna büntethető. Nyilván alapvetően más társadalmi megoldás volna szükséges, mint ami a mai gyakorlat akár a humánus liberális demokráciákban is.

Az Egyesült Királyságban történetesen Maudsley-t tényleges életfogytiglanra ítélték és immár bő 30 éve egy golyóálló acéllal megerősített magánzárkában tartják fogva.