Súlyemelő olimpikon

Laurer Hubbard az első transznemű atléta, akit beneveztek az olimpiára. Juniorként mint férfi versenyzett, majd évekre visszavonult. 2012-ben kezdett a szükséges hormon terápiába és a nemi átalakulás folyamatába. Először 2017-ben versenyzett női súlyemelésben és nyert aranyérmet az Ausztrál Nyílt Bajnokságon, majd több rangos versenyen. Június 21-én Új-Zéland Olimpiai bizottsága döntött arról, hogy benevezi az Olimpiára. Ő lett így az első nyíltan transznemű versenyző, akit Olimpiára neveztek. A nevezés megosztotta a súlyemelő sport versenyzőit és tisztségviselőit.

Ön mit gondol?

A Facebook szavazás eredménye:

A szavazás és a Facebookon a Play Integrity csoportban olvasható hozzászólások összegzése:

A szavazók közül összesen 25-en nem engednék versenyezni, mert szerintük az, hogy férfiként nőtt fel és férfi csontozata és izomzata fejlődött, előnyt jelent. Közülük 5-en transzolimpiát javasoltak, ami egyelőre nincs. Hárman, azért engednék nőként versenyezni, mert eltiltani igazságtalan lenne. Hiszen mindenkinek joga van részt vennie a sportversenyeken. A nőnek joga a női a férfiaknak a férfi versenyben.

Érdekes, hogy volt egy szavazó, aki mindkét alternatívára szavazott. Feltételezhetően egyik szavazatát az erkölcsi parancs diktálta, hogy minden embernek joga van versenyezni. Márpedig Hubbart, nő. Így csak nőként versenyezhet. Másik szavazatát ismeretei a férfi és női fizikum különbségéről. Márpedig Hubbart férfiként nőtt fel. Ugyanakkor az se kérdés, hogy az erős hormonkezelések izomzatát megváltoztatták, de mennyire?

A transgender nők női versenyben való részvételét elutasító női sportolók és hatóságok érvelése szerint nem olyan mértékben, hogy a versenyt igazságossá tegye. Viszont az IOC (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) kártája szerint a részvétel emberi jog, ezért a transgender nő nevezhető. Ezt az elvet nem lehet feladni. Ugyanakkor az IOC jelenleg az esélyegyenlőség biztosítására tesztoszteron határértéket határozott meg. Az olimpiai szabályok ezt a kérdést jelenleg úgy kezelik, hogy a sportoló tesztoszteron szintjének legalább egy évig 10 nmol/L alatt kell lennie ahhoz, hogy nevezhessen. Annak ellenére, hogy a kérdés policy szinten még nem zárult le, mert a különböző nemzetközi szövetségekben és között is van még vita, hogy milyen tesztoszteron szint és milyen időhatár lenne megfelelő, az elvi alap egyre szélesebb körben elfogadott.

Június 2-án egy közleményt is megjelentetett a – döntésben illetékes – IOC, amelyben megerősítette, hogy az olimpiai mozgalom alapvető elve mindenféle diszkrimináció – köztük a gender diszkrimináció – ellen fellépni.

https://olympics.com/ioc/news/unity-in-diversity-ioc-emphasises-inclusion-in-sport-during-lgbtq-pride-month