Majom-ügy

A Facebookon a Play Integrity csoportban megjelent dielmma:

Egy élelmiszerlánc felfüggesztette a Thailandról érkező kókusztej forgalmazását, mert kiderült, hogy majmokat tanítanak be a szüretelésre és a majmok „kényszermunkáját” erkölcstelennek tartja. Egy az állatok etikus bánásmódjáért küzdő szervezet is melléjük állt, azt nyilatkozva, hogy „erkölcsös ember nem támogathatja, hogy majmokat láncon tartsanak és betakarítógépnek használjanak.”Ön szerint etikus ez a gyakorlat?

A Facebookon a játékban résztvevők a következő módon szavaztak:

A szavazást és kommenteket így összegeztük:

Ezen a héten számomra a legérdekesebb az volt, hogy a szavazók többsége az állatvédőkkel értett egyet. Akik kifejtették a véleményüket, nem. Ők azt írták, hogy a betanítástól és körülményektől függ. Valószínűleg jobb életük van a tevékenyen majomoknak, mint egy állatkerti ketrecben unatkozó társaiknak. Volt, aki azt is felvetette, hogy a vadon se okvetlenül paradicsom.

Elképzelhető, hogy van azok között, akik elutasították a kókuszdiót szedő majmokat olyan, aki teljesen leképzelhetőnek tartja, hogy egy rendőrkutya örömmel dolgozik? Vagy van esetleg olyan is, aki kutyája örömmel rohan, ha egy otthon betanított mutatványra kérik? Lehet, hogy ha másképp fogalmaztam volna meg a dilemmát és azt írtam volna, hogy etológusból lett vállalkozó majmokat tanított be arra, hogy a kókuszpálmákról ledobálják az érett kókuszokat, több lett volna a gyors, ösztönös válaszok között is a támogató?