A vélemény felelőssége

A fő közösségi médiumokon a hozzászólások anonimitása biztosított, ennek megfelelően a hamis információtól az uszításig bármilyen bejegyzés névtelen maradhat. Az egyedüli, amit ezek a platformok tehetnek és tesznek, hogy cenzúrázzák a bejegyzéseket. Ezek magáncégek, tehát a cenzúráshoz való joguk és gyakorlatuk sokakból erőteljes és jogos tiltakozást vált ki.

Mit lehet tenni? Megoldás lehet, ha a platformok megszüntetik a bejegyzések anonimitását, mondván, hogy ha valaki közzé teszi a véleményét, akkor vállalja érte a felelősséget. Ez alól csak az indokolt segélykérések vagy a bűncselekményről szóló közérdekű bejelentések lehetnek kivételek.

Mit gondol egy ilyen megoldásról?

A Facebook Play Integrity csoportjában nagyszerű vita alakult a kérdésről, amit a következő linken olvashat.   Ugyankkor szavaztak is az emberek:

Az összegzésben Siklki István a köveztkezőket írta:
Nagyon tartalmas hozzászólások kísérték a dilemmát, már ezért megérte bedobni. Az alapvető attitűdöt a véleményért vállalandó felelősség határozta meg, a szavazók 73 %-a a névvel és ellenőrizhetően hiteles bejegyzések mellett voksolt. Mindössze 14 % volt azon az állásponton, hogy libertárius attitűddel semmiféle cenzúra ne érvényesülhessen. Érdekes szál volt a hozzászólásokban, hogy mennyire lehetséges megvalósítani az érdemi és társadalmilag eredményes cenzúrát és hogy ebben az MI mekkora segítség lehet. Ha jól értem az álláspont az, és ezzel egyet is értek, hogy az MI nem ad megoldást, de jelentős segítség az emberi döntéshozók számára ebben a kényes kérdésben.