Hogy lehet egy szervezetet „flow-ba” vezetni?

Mióta Csikszentmihályi könyveit sorra fordították magyarra, jól ismert fogalommá vált a flow: az az állapot, amikor az ember a világról megfelejtkezve, elmélyülve és hatékonyan tud alkotni és legjobb teljesítményét nyújtani. Minden vezető célja, hogy a cége hatékonyan dolgozzon és nagyot alkosson. Kérdés hát, hogy lehet a cégeket is flow-ba vezetni? És persze ha ebben a blogban van ez az írás, akkor az is kérdés, hogy mi köze van a flow-nak az integritáshoz.


Amikor az ember flow-ban van, akkor boldogan, elmélyülve, belülről vezérelve dolgozik és így a legjobb teljesítményét tudja nyújtani. Minden vezetőnek belátható érdeke, hogy a cége hatékonyan dolgozzon és nagyot alkosson. Ehhez szükséges olyan körülményeket teremteni, amelyben a munkatársak jó teljesítményt tudnak nyújtani. Ha lehetséges megélhessék munkájuk során a flow élményt. Ugyanis az elmélyült, örömteli munka vonzza a legtehetségesebbeket. Amikor ők lehetőséget kapnak arra, hogy alkossanak, hozzájáruljanak a cég fejlődéséhez, vagy még azon is túlmutató célhoz, az tovább fűti a belső motivációt, és ott is tudja tartani a cégnél a keményen dolgozó, tehetséges munkaerőt, ráadásul maximálisan kihasználva a munkatárs képességeit. Igazi pozitív összegű játszma ez: a cég gazdagodik az elkötelezett és alkotó munkatárssal, a munkatárs, meg élvezi munkáját, élete jobb lesz ettől, és jobban is fejlődnek mind szakmai mind személyes képességei. Mielőtt bárki álomnak érezné ezt a leírást, fontos kijelenteni, hogy van ilyen. Csikszentmihályi Good Business című könyvében sok ilyen példát elemez.
De mi kell egy ilyen céghez? Tiszta célok és kommunikáció, a munkatársak számára a képességeiknek megfelelő munka és autonómia a kreatív megoldásokhoz és/vagy jó döntésekhez. Az irányítás és autonómia egyensúlya.
Ezzel már meg is érkeztünk az integritáshoz. Az ilyen cégnek egyszerre sajátja a vezető, a működési rendszer és a munkatárs integritása. A kutatások szerint azok a vezetők tudnak ilyen céget építeni és működtetni, akiknek a rövidtávú haszonmaximalizáláson túlmutató céljai is vannak, és ilyen célokat tudnak a munkatársakkal is megosztani. Akik magabiztosan és értéktudatosan építkeznek és odafigyelnek a munkatársak fejlődésére és jólétére is. Példát tudnak közvetíteni és bizalmat és mozgásteret adni a munkatársaknak. Ez a vezető integritása. És persze, ahhoz, hogy az autonómia a közös cél irányába működjön, tiszta szabályokat, közös értékeket, elköteleződést is kell a szervezeten belül építeni. Ez a szervezet integritása. Amikor nemcsak a célok és szabályok, de az értékek is tiszták és közösek, és vezetni tudják a cselekvést, az autonómia és mérlegelés lehetősége alkotó erővé válik. Ez pedig a munkatárs integritása.
Ennyiről szól a szervezeti flow és erről szól a szervezeti integritás is. Etikus és professzionális vezetés, megbecsült, elkötelezett, alkotó munkatárs és közöttük egy olyan viszonyrendszer, ami közös célokra, a célokat szolgáló szabályrendszerre és etikára épül.