Sakkjátékos vagy kertész legyen a vezető?

Egy könyv a háborúról, hadseregről, vezetésről, és olyan csapatok építéséről, amelyek biztonsággal tudnak gyorsan reagálni. És egy meglepő üzenet: a jó vezető nem sakkjátékos, hanem kertész kell, hogy legyen.

Stanley McChrystal az afganisztáni Egyesült Haderők korábbi parancsnoka – Team of Teams címmel – fantasztikus könyvet írt a vezetésről. Kemény terepen, kérlelhetetlen és dinamikus ellenféllel harcolt Afganisztánban. Ebben a környezetben az előre rögzített terv, és a felülről érkező pontos parancsra épülő irányítás merevsége sebezhető áldozattá tette a bevetett csapatokat.  McChrystal tudta, hogy ahhoz, hogy esélye legyen eredményes harcra, gyors és hatékony reakcióra képes szervezetet kellett kialakítania. Olyan egységeket, amelyekben a katonák akár bevetés közben is gyorsan, felelősen tudtak dönteni és a döntéseket – hátukat egymásnak támasztva – koordináltan megvalósítani.  Tapasztalata szerint, ehhez a kulcs a team, az összetartó csapat, amit kapcsolat, közös elköteleződés, tudás és integritás jellemez, és a Team of Teams, a csapatok összekapcsolódó hálózata.  McChrystal amellett érvel, hogy gyors reakció, hatásos megoldások és koordinált működés csak akkor lehetséges, ha a csapat közös információ és közös helyzetértelmezések alapján működik és bizalom tartja össze tagjait.

Két kulcsot ad. Az egyik a team tréning, a másik az „extrém átláthatóság”. A team tréning, közös, komplex kiképzést jelent, amelynek egyik célja a tudás és készségek fejlesztése. A másik hasonlóan fontos célja a közös tapasztalat. Kemény helyzeteket együtt élnek át és oldanak meg a csapatok. E folyamat során kölcsönös bizalom és összetartás épül a csapat tagjai között, és közös értékek és elköteleződés. A tréning erősíti a csoport integritását.

McChrystal amellett érvel, hogy ahhoz, hogy a tréning során kialakult összetartozás fennmaradjon és értelmes kooperáció felé vezessen bevetés közben, a vezetőknek maximális átláthatóságot kell biztosítani. Bár katona, amellett érvel, hogy ha a vezető sakkjátékosként egyedül dönt, és hierarchikus információs rendszerben, az információ csepegtetésével, vagy hatalomi szempontból történő visszatartásával próbálja irányítani az embereit, nem képes összetartó csapat és biztonságos rendszer működtetésére. Szükséges, hogy amikor a csapat a terepen van, a fejleményekre reagálva maga dönthessen. Azonban döntéseket csak addig lehet decentralizálni, amíg biztosított, hogy aki dönt, érti és látja a körülményeket és az egész szervezetet, és a következményeket mérlegelni tudja. Ez pedig csak terített információ alapján lehetséges. Amikor azonban mindenki hasonló módon „láthat a pályán”, a közös értelmezés összetartja a csapatot, és biztosítja, hogy gyorsan és illeszkedve tudnak hirtelen döntéseket is végrehajtani. 2015-ben az American Management Association egy interjút készített Mc Chrystallal, amelyben az egyik fő kérdés az volt, hogy mit tanulhat egy cégvezető a Team of Teams könyvből és a tábornok katonai tapasztalataiból. A válasz első része valószínűleg nem meglepő a korszerű vezetőnek: dinamikus szervezetet csak a beosztottak felhatalmazásával, döntési lehetőségek átadásával lehet működtetni. Ahhoz, hogy a felhatalmazás jó döntésekhez vezessen információ és erős integritás kell. Személyes és szervezeti integritás: közös értékek és elköteleződés, bizalom és erős kapcsolatok a megvalósítók között. Erre a második elemre vonatkozik McChrystal fő üzenete: ha a vezető sakkjátékosként működik, aki maga mozgatja a bábukat, nem tud a szervezete a kihívásokra hatékonyan reagálni. Ehelyett, mint egy kertésznek arra kell koncentrálnia, hogy olyan környezetet teremtsen, amelyben fejlődni tudnak a virágok.