Mire jó az etikai program?


2018-ban az IBE kutatása azt vizsgálta 8 európai országban, hogy milyen azonosítható különbséget jelent a munkatársak számára, ha van működő etikai programja a szervezetnek. Lássuk az eredményeket!

A londoni IBE (Institute for Business Ethics) egy mértékadó szakmai szervezet, amely célul tűzte a magán es közszféra támogatását abban, hogy etikusabb és hatékonyabb szervezeteket fejlesszenek. 30 éve rendszeresen fogalmaz meg ajánlásokat és végez komoly kutatásokat szervezeti etikáról. Alapüzenete, hogy a szervezetek menedzsment funkciói között érdemes az etikai fejlesztésére is áldozni. Etikai programnak azt nevezik, amikor a szervezet etikai kódexet  (link), vagy bármely más írásos formában etikai standardokat dolgoz ki (link), tréningekkel (link), és tanácsadással segíti a munkatársak etikus viselkedését és a bejelentőt védő rendszert működtet azért, hogy a normasértésekről a vezetés értesülhessen és korrigálhassa a kockázatokat. Az álláspont, hogy egy szervezetnek legalább ennyi etikai menedzsment eszközre szüksége van, teljes összhangban áll az OECD és más komoly szakmai szervezetek álláspontjával.

2018-ban az IBE kutatása azt vizsgálta 8 európai országban, hogy milyen azonosítható különbséget jelent a munkatársak számára, ha van működő etikai programja a szervezetnek. Lássuk az eredményeket! Azon szervezetekben, amelyek működtetnek a fenti kritériumoknak megfelelő etikai menedzsment rendszert:

  • a munkatársak 86%-a etikusnak érzi a szervezet működését, szemben az ilyen programmal nem rendelkező szervezetekkel, ahol csak 57%
  • a munkatársak 73% jelzi, amikor normasértéseket tapasztal, szemben más szervezetekkel, ahol ez a hányad csak 42%
  • a normasértést jelző munkatársak 72%-a elégedett azzal, ahogy a szervezet a normasértést kezelte, míg más szervezetknél ez csak 28%
  • a munkatársak 83%-a tartja jó mintának felettesei etikus viselkedését, míg más szervezetekben csak 46%.

Több bejegyzésben írtunk már arról, hogy mennyire fontos a szervezeti kultúra és klíma a tehetséges fiatal munkaerő megtartásában, és hogy a fiatal generáció számára mennyire meghatározó a szervezeti interakciók minősége. (pl. Stratégiák a fiatal tehetség megtartására)

De a fiatal tehetségeken túl is, ki nem akarna olyan szervezetben dolgozni, amely működésével egyetért, amire büszke lehet? Az aktív szervezeti etikai program a munkatársak és szervezet etikai álláspontjainak közelítését szolgálja és azt, hogy erősítse a munkatárs bizalmát a szervezetben, kollegáiban és főnökeiben.  Ezek a számok ezt az érzést mérik és igazolják, hogy az etikai menedzsmentre fordított erőforrások megtérülnek.

Kapcsolódó blogbejegyzések ):

Mit jelent a gyakorlatban etikai programot építeni egy szervezetnek :

  1. Értéktudatos vezetés – e-learning program
  2. Üzleti és szakmai etikai tréning – jelenléti vagy on-line
  3. Műhelybeszélgetés integritásról a szervezetben és vezetésben.
  4. Műhelybeszélgetés a szervezeti értéképítésről
  5. Etikai kódex kidolgozásának szakmai támogatása
  6. Szervezeti értéképítés és etikai menedzsment tréning vezetőknek és HR-eseknek
  7. Etikai követek képzése